Петролът не издържа на слуховете за война

Цената гони $90 за барел

Петролът не издържа на слуховете за война | StandartNews.com

Петролът Брент поскъпна до близо 90 долара за барел, достигайки 7-годишен връх.

Тласък на цената дадоха затегнатото предлагане и засилващите се напрежения между Запада и Русия заради Украйна, съобщи БНР.

Фючърсите на петрола Брент с доставка през март се повишават с 1,7% към 89,87 долара за баел, достигайки най-високо ценово ниво от октомври 2014 г. В същото време фючърсите на американския лек суров петрол WTI нараства с 1,8% до нов 7-годишен връх около 87,20 долара за барел.

Президентът на САЩ Джо Байдън каза във вторник, че ще обмисли персонални санкции срещу президента Владимир Путин, ако Русия нахлуе в Украйна.

В началото на седмицата пък йеменското движение хути предприе ракетна атака срещу база на Обединените арабски емирства, като това се тълкува като нова заплаха за енергийната инфраструктура на ОАЕ.

Именно безпокойствата за потенциални смущения в петролните доставки от Близкия изток и Русия са в основната на днешното поскъпване на черното злато.

Подчертавайки затегнатия баланс между търсенето и предлагането, седмичният доклад за петролните складови запаси в САЩ на Американския петролен институт (API), оповестен и късно снощи, показа спад с 872 000 барела. Официалният доклад за седмичните петролни складови запаси ще бъдe оповестен по-късно днес от Енергийна информационна администрация на САЩ (EIA).

Инвеститорите на всички капитали пазари са в напрегнато очакване и на края на заседанието на Федералния резерв на САЩ по-късно тази вечер, като се очаква се Фед да сигнализира за планове за повишаване на лихвените проценти през март с оглед борбата с инфлацията.

Друго ключово събитие е предстоящата на 2-ри февруари редовна ежемесечна среща на Организацията на страните износителки на петрол и нейни съюзниците, начело с Русия, известни общо като формата "ОПЕК +". На тази среща ще се обмисли ново постепенно увеличение на петролното производство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай