Вторник,

Започва дебат за цялостно развитие на Черноморието

От: Редактори -
A
A
A

Депутатите приеха промени в Закона за концесиите, свързани с морските плажове. Промените са внесени от Министерски съвет и за тях гласуваха 116 народни представители, „против“ 1 и „въздържали се“ – 30. С предлаганите в настоящия законопроект изменения и допълнения на Закона за концесиите се цели създаването на специална цялостна уредба на концесиите за услуга с обект морски плаж.

Съгласно текстовете министърът на туризма извършва подготвителните действия за възлагане на концесии за морски плажове при условията и по реда на този закон. Приетите текстове регламентират, че министърът на туризма ще може да внася в Министерския съвет предложения за възлагане на концесии за морските плажове.

С промените министърът на туризма ще може да организира процедурите за определяне на концесионер, да сключва концесионните договори, да провежда процедури за отдаване под наем на морски плажове, да сключва наемните договори и да организира контрола по изпълнение на задълженията по сключените концесионни договори и договорите за наем.

От парламентарната трибуна министърът на туризма заяви, че правителството се е обединило с туристическия сектор, за да бъде иницииран задълбочен дебат за концепцията за цялостно развитие на българското Черноморие, а не само да се действа "на парче".

ПУДООС ще финансира изграждане на пречиствателни станции в селища по Черноморието с под 2000 жители.

"След като проведохме поредната среща с представителите на концесионерите и на целия сектор - хотелиери и ресторантьори, които отговарят за предлагането на добър и качествен туристически продукт, се обединихме около идеята да стартираме един по-сериозен и стратегически дебат за цялостното развитие на българското Черноморие. Не на парче отново да мислим в една посока дали трябва само да категоризираме плажовете и кои плажове, а през призмата на това какви туристически продукти бихме искали да предлагаме по Черноморието, така че България да бъде конкурентна туристическа дестинация", подчерта Ангелкова.

"Това, което е важно, е да намерим баланса, за да имаме правилно и конкурентно развитие на българския туристически продукт по Черноморието. Много ме е яд, когато виждам цялата тази негативна кампания, която изключително много се отразява на имиджа на българския туризъм", каза Ангелкова.

Депутатът от "Атака" Павел Шопов на свой ред призова за регламентиране на ситуацията. "Ние не можем да оставим нещата на самотек. Те бяха такива до този момент. Имаше плажове без концесионери, войни между концесионери, между потребители и концесионери", каза той.

Александър Ненков от ГЕРБ заяви, че се работи усилено и че самият факт, че има министерство на туризма показва волята на държавата този сектор да бъде приоритетен.

От БСП също подкрепиха промените и уточниха, че секторът се нуждае от категоризация на плажовете и уточниха, че от 270 плажа 144 са отдадени на концесия, но трябва да има различно ценообразуване.

"Работим в жестока конкуренция. Само на час път със самолет и на два часа път с кола има райски кътчета, в които няма бележка за 11,50 лева за бутилка минерална вода", заяви депутатът Атанас Костадинов.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички