Еленко Божков показа цените на газа. Кой дава най-евтино?

Всяка опция за газ да се използва, пък да ни брули буря

Еленко Божков показа цените на газа. Кой дава най-евтино? | StandartNews.com

Вчера беше първото заседание на Кризисния щаб в неговия институционален състав. Работи като добре смазан двигател, който увеличава оборотите. Това каза пред Нова тв Еленко Божков, член на Щаба и заместник-министър на енергетиката.

Той обясни, че до септември доставките на газ са ясни. 

Божков показа таблица с цените - на Газпром, на борсата в Нидерландия TTF, както и цената на втечнения газ от танкерите, които са различни за всеки месец. От нея става ясно, че за октомври втечненият газ от танкерите е 187 евро, от Газпром - 130 евро, а от борсата - 230 евро за мегаватчас.

На друга показана таблица се видяха дефицитите. От нея стана ясно, че дори в микса да сложим седемте танкера с втечнен газ и азерското синьо гориво, пак една трета от необходимите на България количества липсват.

Божков каза, че не знае дали тези седем танкера ще бъдат договорени. Той обясни, че фирмата, която предоставя слота, е казала, че иска да й се плати с газ. "Директорът на Булгаргаз не знае колко газ иска тя и колко още пари ще иска", посочи заместник-министърът.

"Извикахме шефа на Булгаргаз, той дойде добре загорял във ваканционния смисъл на думата. Донесе класьор от 1200 страници, които сега министърът чете. Не каза цена на слот, нито има ли други слотове. Шефът на Булгаргаз казва - това ще струва известно количество газ и едни пари", каза Божков. И добави, че работата на Кризисния щаб трябва да бъде сравнена с тена на шефа на "Булгаргаз".

"Ние знаем,  че седемте танкера ще ги има, но не знаем срещу какви пари. Защото може да излезе крайно неигодно. Затова правим търг, за да не зависим само от тези седем танкера", посочи Божков. 

И допълни, че слотовете за разтоварване са дотоворени много отдавна, "докато някои са събирали тен".

Относно пускането в срок на интерконектора Стара Загора - Комотини Божков заяви, че едно от вчерашните решенията на щаба  е било негов представител да участва в редовните и извънредни оперативки. От разговорите с шефа Теодора Георгиева станало ясно, че сроковете ще бъдат спазени и съоръжението ще заработи от есента.

Обсъжда се още една възможност за получаване на втечнен газ, за която досега не е говорено -  трансбалканския капацитет, по който да дойде синьо гориво от север - от Украйна, от Полша, която също има терминал за втечнен газ.

"Газпром при всички положения е опция. Затръшната врата се открехва трудно и изисква време. Тази врата е затръшната от нас. Тези, които познават партньора от години, бяха във ваканция. Ще разчитаме на себе си. Министърът ще постъпи както трябва след като завърши анализа", посочи Божков.

И добави: "Всяка опция трябва да се използва и няма значение каква буря ще ни брули".

По думите на Божков, след като условията на Газпром са поносими за поне три европейски държави, значи трябва да се използват.

Всичко може да бъде решено в преговори, каза експертът.

И попита защо обвързването на доставки от Газпром с нов дългосрочен договор да е лошо. "Трябва да се довършат доставките за годината и да си получим недоставените количества", каза още той.

И посочи, че е най-добре да имаме три възможности - азерски газ, втечнен и от Газпром.

Божков коментира и какви са възможностите да получаваме допълнителни количества азерски газ.

"Увеличаване на азерските доставки е хипотеза, която ни беше представена от бившия министър Александър Николов. Много е важно да се намерят докладните записки от командировките на министъра в Азербайджан, за да видим на какво може да разчитаме", каза Божков.

Той посочи изрично, че провеждането на търг за нови краткосрочни доставки не значи, че се отказваме от седемте танкера. 

"Ако останем през зимата без газ - ще стане лошо. Аз, шефът на ЕСО и шефът на Електрохолд имаме такива кошмари, че може да останем без газ през зимата", каза още Божков.

Той коментира и тежкото състояние на Топлофикация София. Цената на газа е 400 лева. Топлофикация го плаща по толкова, а й се смятат 120 лева. Ако това не се компенсира, загубите ще се натрупват и ще я доведат до фалит, посочи заместник-министърът. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай