Задава ли се криза за офиси в София? 

Нова тенденция на пазара на бизнес имоти

Задава ли се криза за офиси в София?  | StandartNews.com

 

Нова тенденция на пазара на бизнес имоти. Всеки шести офис в София е празен, като свободните площи отбелязват спад до 16,4% от началото на 2022 г. В същото време се наблюдава едно от най-силните първи тримесечия за последните пет години по отношение на наетите площи – 44 000 кв. м. Това сочи доклад на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton.

Данните показват, че въпреки впечатляващия обем новонаети площи нетното усвояване към момента остава скромно – 8600 кв. м. Пазарът продължава да се движи главно от премествания и подновявания на договори, а не от разширения на площи. Така задържането на нивата на свободни площи може да се обясни с липсата на новозавършени проекти през първото тримесечие на 2022 г. Офис сградите в строеж също са на ниски нива, като в процес на изграждане в София са малко под 200 хил. кв. м.

„Площите в подписаните договори през периода надвишават близо тройно тези в началото на предходната 2021 г., когато обемът новонаети офиси бе едва 16 хил. кв. м. Сделките основно отразяват желанието на наемателите за консолидация или подобряване на офисите, които обитават. Запазва се тенденцията компаниите да се насочват към бизнес сгради от по-висок клас и нови проекти на пазара”, коментира Йордан Кръстев, мениджър “Офис площи” в Cushman & Wakefield Forton.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай