„За жените в науката“ отличена със злато за принос в развитието на знанието и науката в България

Инициативата на L’Oreal и ЮНЕСКО получи най-високата възможна оценка на церемонията на Годишните награди за отговорен бизнес

„За жените в науката“ отличена със злато за принос в развитието на знанието и науката в България | StandartNews.com
  • Инициативата на L’Oreal и ЮНЕСКО получи най-високата възможна оценка на церемонията на Годишните награди за отговорен бизнес

Програмата „За жените в науката“ бе отличена като един от най-устойчивите и отговорни проекти у нас в сферата на образованието и науката. Стипендиантската инициатива на L’Oreal и ЮНЕСКО спечели първо място в категорията „Инвеститор в знанието“ на тазгодишните награди за отговорен бизнес на БФБЛ. Програмата успя да пребори конкуренцията на 26 номинирани проекта в категорията и спечели награда за поредна година, след като завоюва златото през 2018 и бронза през 2020 и 2022 г. Престижното отличие бе връчено лично от министъра на образованието и науката проф. д-р Сашо Пенов.

Годишните награди за отговорен бизнес за 2022 г. на Българския форум на бизнес лидерите (БФБЛ) бяха връчени на стилна церемония вчера в столичен хотел, а сред официалните гости бяха още президентът Румен Радев, Ренета Колева, заместник-министър на околната среда и водите, Емил Мингов, заместник-министър на труда и социалната политика, Ирина Щонова, заместник-министър на икономиката и индустрията, и други.

„Горд съм, че за поредна година програмата „За жените в науката“ печели това високо отличие и продължава да бъде пример за социално-отговорен проект в България. Тази награда е и доказателство за огромния талант на българските жени учени и за ключовата им роля в създаването на един по-добър свят за всички нас. Силно вярвам, че полагайки дългосрочни усилия и отделяйки средства в науката, ще допринесем за засилване на мотивацията у младите хора за стремеж към по-добра професионална реализация и бъдеще в България. Благодаря на нашите партньори – Националната комисия за ЮНЕСКО в България и Софийски университет, с които стартирахме програмата в страната преди 13 години и продължаваме да я развиваме с видни успехи!“ – каза Минко Църовски, генерален директор „Професионални продукти“ в L'Oréal България.

Националната стипендиантска програма „За жените в науката“ е уникален за България и света конкурс. У нас той се провежда вече 13 години. За този период програмата успя да се наложи като един от най-престижните научни конкурси в страната и да отличи 33 великолепни дами за техния впечатляващ научен потенциал с общ награден фонд от 165 000 евро. Всяка година инициативата предоставя 3 стипедии от по 5000 евро всяка. В момента тече 13-ото издание на конкурса, като срокът за кандидатстване е 31 март. Подробна информация за кандидатстването е достъпна на официалния сайт на програмата: www.zajenitevnaukata.bg.

Освен че са финансов стимул за местните научни таланти, наградите „За жените в науката“ целят да подпомогнат развитието на науката в страната и да мотивират повече млади хора у нас да изберат кариера в тази сфера. В глобален план програмата цели да повиши броя на дамите в науката (едва 33.3%* от учените в света са жени и само 4% от Нобеловите награди за наука са били присъждани на дами) и да постигне полово равенство в тази сфера. От основаването си през 1998 г. инициативата е отличила общо над 3900 жени учени в 110 държави.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай