За СТАНДАРТ: Фондът "Три морета" с разяснения за проекти

Фондът се интересува и от инвестиции на зелено

За СТАНДАРТ: Фондът "Три морета" с разяснения за проекти | StandartNews.com

Може да има връзка между проектите по Плана за възстановяване на България и тези по инициативата „Три морета”, особено ако са за инфраструктура. Това каза в отговор на въпрос на „Стандарт” Джо Филипс, директор – инвестиции на Инвестиционния фонд „Три морета” /3SIIF/ и представител на Amber  Infrastructure Group - инвестиционният съветник на 3SIIF, по време на мини-конференцията за възможностите за финансиране по инициативата. „Стандарт” попита каква ще е синергията между проектите в инициативата  "Три морета" и тези в Националния план за възстановяване и устойчивост.

ВИЖ ОЩЕ: И малки фирми в проектите по "Три морета"

Без съмнение и нашият инвестиционен фонд, и този на ЕС се допълват. Нашата инициатива има за цел да се подсилят инициативите на ЕС, за да преодолеят различията между Централна и Източна Европа и Западна Европа по отношение на инфраструктурата. Също така и използването на частен капитал не е нещо лошо, напротив - може да има допълняемост на финансирането с него, каза още Джо Филипс.

Домакин на онлайн форума, който е подготовка за голямата среща на върха през юли в София, е Българската банка за развитие. В дискусията участваха президентът Румен Радев, Ясен Георгиев, изпълнителен директор на Института за икономическа политика, Петър Иванов, главен изпълнителен директор на Американската търговска камара в България, представители на Инвестиционния фонд "Три морета" и на Amber  Infrastructure Group, както и един от ключовите инвеститори в 3SIIF – Полската национална банка за развитие Bank Gospodarstwa Krajowego (BGK).

Инвестиционният фонд „Три морета” може да финансира и проекти, които не са сред приоритетните 89, депозирани до момента от 12-те държави, участнички в инициативата. Допуска се и публично-частно партньорство.

Интересуваме се и от инвестиции на зелено, трябва да се намери балансът между неразработени терени и стари такива, каза Филипс.

Българска банка за развитие, която е акционер в Инвестиционен фонд „Три морета”, е стабилна, искаме бизнесът да се придвижи към новите стандарти на управление, насърчаваме компаниите да се присъединяват към различни инструменти като фонда, заяви София Касидова, съветник на УС на ББР по инициативата. Фондът „Три морета”, не е голям, но е свързан с фонда на ЕС, каза тя.

Целта ни е да финансираме търговски проекти, които може да са публични, но може и да са частни. Като банкери смятаме, че такива възможности за капиталова инфраструктура са отлични, заяви още Касидова. И допълни: „Да сме част от инициативата и Фонда може да помогне да се намерят достатъчно партньори за развитие на инфраструктурата и създаване на икономически мрежи между държавите.”.

Касидова обясни, че след ковид-19 ситуацията на финансовите пазари е различна и не се виждат много възможности за капиталово финансиране. Затова фондът „Три морета” дава възможност за допълнително финансиране и растеж на бизнеса.

Ще подкрепим всяко българско дружество, което иска да се финансира с нашия фонд, гарантира София Касидова.

По време на форума подробно бе представена структурата и възможностите на Инвестиционен фонд „Три морета”. Бизнесът получи практически съвети как да се възползва от възможностите му за финансиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай