Сряда,

За 45 минути от София до Русе! Кога ще се случи

От: Редакция, кадър: Кис 13 -
1047
За 45 минути от София до Русе! Кога ще се случи
A
A
A

Русе ще има летище, а преминаването на пътници и товари през ГКПП "Дунав мост" ще бъде облекчено.

Това заяви в крайдунавския град министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев след състоялата се дискусия на тема "Развитие и бъдеще на въздушния и сухопътния транспорт в Русе и региона", предаде БТА. Събев каза, че е доволен от срещата, на която са получени много стойностни предложения.

"Предстои ми среща с министъра на финансите. На нея ще му кажа, че това не е държавна помощ, а ангажимент на държавата за развитието на инфраструктурата, за да получим финансирането, от което община Русе има нужда. Необходими са около 2,6 млн. лева. Сумата не е толкова голяма", каза Събев.

По време на дискусията кметът на Русе Пенчо Милков заяви, че държавата трябва да обърне погледа си към Северна България и към Русе. "Летището не е само мечта, то може да се възстанови. Ние започнахме, но трябва конкретна помощ от държавата", каза Милков.

Председателят на Асоциацията на българската авиационна индустрия Тодор Иванджиков обясни, че летището има добре запазени терминал и писта. То лесно може да се възстанови."Работихме в последните месеци, за да намерим оптималната форма, за да възстановим това летище", каза Иванджиков.

Янко Иванов, собственик на авиокомпания "Гъливеър", който е заявил намерение да осъществява редовни пътнически полети между Русе и София, обясни, че летището е годно за експлоатация."Кацнахме със самолет тази сутрин на летището. В 8.00 часа бяхме на Летище София. В 8.30 часа излетяхме, а в 9.15 часа бяхме на летището в Русе. Искаме да дадем възможност в рамките на ден, в рамките на час, да стигнете от Русе до София и да си свършите дадената работа", каза Иванов.

По повод интензивния трафик на ГКПП "Дунав мост" и опашките от камиони Събев обясни, че в Русе ще бъде приложен пилотен проект, който ще включва облекчени процедури за преминаване на пътници и товари през граничния пункт. "Това са различни малки мерки, които като приложим в система, ще получим ускорение", заяви Събев.

Той каза, че сега остава да се свърши писмената работа."Да се подготвим и да имаме много сериозни аргументи, за да получим подкрепата на колегите от Министерския съвет. Ако в Русе проектът е сполучлив и има добър резултат, незабавно ще започнем същите действия и по другите гранични пунктове", каза министърът.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com