Йовчев: Ще търсим резверви, за да помогнем на хората в Перник

Йовчев: Ще търсим резверви, за да помогнем на хората в Перник | StandartNews.com

София. Междуведомствената комисия, свикана за преодоляване на последствията от земетресението през май месец миналата година в Перник, ще преразгледа всички откази за обезщетения. Това обяви вътрешният министър Цветлин Йовчев след среща с кметовете на двете най-пострадали населени места Перник и Дивотино.

Става въпрос за около 4540 молби на жители в региона, на които им е отказана помощ. По разчети на кметовете са необходими още около 14 милиона лева за възстановителни помощи за жителите и още между 6 и 7 милиона за възстановяване на обществени сгради. В момента почти целият фонд за справяне със земетресението в Перник е изразходван, ще търсим допълнителни средства в рамките на този бюджет, както и през следващата година, обяви Цветлин Йовчев.

За да може по-бързо да се преразгледат отказаните молби, към междуведомствената комисия ще бъдат привлечени още експерти от Гражданска защита. Вътрешният министър не се ангажира в какъв срок ще има резултати, но заяви, че това ще стане във възможно най-скоро. Все още нямам представа с какъв обем работа ни предстои да се занимаем, затова и не мога да посоча срок. Искаме да възстановим чувството за справедливост, защото мнозинството от хората в Перник смятат, че помощите не са били разпределяни по най-добрия начин, заяви Цветлин Йовчев.

До момента за справяне с последствията от земетресението са изразходвани 21 милиона лева. От тях малко над 12 милиона лева са били за обезщетения на гражданите, а малко над 7 милиона - за възстановяване на общински сграден фонд. С останалите средства са покрити аварийни дейности като премахване на опасни постройки, покриви, комини и др.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай