Япония смая света! Новото чудо

Страната отново доказа икономическата си мощ

Япония смая света! Новото чудо | StandartNews.com

Икономистите са изумени от икономическия ръст на Япония: докато Германия затъва в рецесия, японската икономика е в процес на растеж. През второто тримесечие - от април до юни - брутният вътрешен продукт (БВП) на страната нарасна с 6% на годишна база, което представлява увеличение с 1,5% спрямо предходното тримесечие.

Какви са причините за този изключителен темп на растеж, пита АРД. "Рекордният ръст на БВП се дължи на външната търговия. Износът нарасна значително, докато вносът намаля", коментира Джон Вейл, експерт по пазарите във фирмата за управление на активи Nikko AM.

"В момента Япония извлича ползи от това, че Японската централна банка отложи затягането на паричната политика, от обезценяването на йената и късното отваряне на японската икономика след пандемията. Това дава на страната добри шансове да се отдели от глобалния икономически цикъл", казва Йохан Ван Хеетерюен, пазарен експерт на компанията DPAM.

За разлика от други индустриални държави, през последните години Японската централна банка поддържаше нисък основния лихвен процент като мярка в подкрепа на икономиката. Това от своя страна доведе до значително поевтиняване на йената спрямо другите валути. Ето защо в момента японският износ е евтин на световния пазар, посочва АРД.

В Япония, от друга страна, основният лихвен процент е отрицателен - минус 0,1% още от 2016 г. насам. Но от над 20 години вече той се движи около нулата. За разлика от еврозоната или САЩ, в Япония не им се налага да се борят по подобен начин с феномена на нарастващите потребителски цени.

Докато инфлацията в Германия се покачи до 8,8%, в Япония тя достигна своя пик през януари, когато беше достигнала 4,3%. А в момента е сравнително ниска - 3,3 на сто. В сравнение с останалата част от развития свят инфлацията в Япония досега не беше сериозен проблем, казва Айса Огоши, портфолио мениджър в J.P. Morgan. Дори обратното - положително е, че през последните 18 месеца инфлацията се завърна след дълъг период на дефлация, допълва тя, цитирана от АРД.

Една от причините за повишаването на заплатите вероятно е застаряването на японското общество, което може да доведе до недостиг на работна ръка за добре развиващите се компании, които са силно зависими от износа. Повишаването на заплатите за тях може да е печеливш ход в битката с конкуренцията за работна ръка.

Актуално Японската централна банка очаква потребителските цени да спаднат с до два процента през следващата година.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай