Янилин Павлов, "Брикел": Необходим е национален консенсус по енергийната стратегия на България

Според него най-важното занапред е сигурността на енергетиката на страната ни

Янилин Павлов, "Брикел": Необходим е национален консенсус по енергийната стратегия на България | StandartNews.com

 

"Енергетиката е един от основополагащите сектори за всяка една икономика. За това преди да се вземат решения и предприемат действия, касаещи нейното бъдеще, трябва да се дефинират проблемите и рисковете, стоящи както пред целия сектор, така и пред икономиката на страната. Досега чуваме единствено за постигане на пълна декарбонизация. Необходимо е тя  да бъде постигната, но отсъства реална оценка за възможностите на страната ни да извърши прехода в исканите срокове. Предлагат се редица документи, в които се записват единствено проекти, които не гарантират стабилността на електроенергийната система." коментира Янилин Павлов, директор на "Брикел".

 

Пример за подобен документ е новата енергийна стратегия на България до 2050 г. По думите му този план, подготвен от Министерството на енергетиката, не е съобразен с потреблението и реалните възможности за производството. Също така е време България да състави ясен план за действие в енергийния сектор, който да не се променя периодично и в него да бъдат взети под внимание решенията на НС, които сега липсват стратегията.

Според него най-важното занапред е сигурността на енергетиката на страната ни. Гарантирането на тази сигурност е възможна единствено със съобразяването с възможностите на България и определяне на основните енергийни цели.

"Не е необходимо целта да е затваряне на въглищните мощности, а трябва да се помисли как работещите централи могат да бъдат модернизирани.", категоричен беше Павлов

 

Той изрази надежда, че по време на разглеждането на новата стратегия ще бъде постигнат широк обществен консенсус, гарантиране на енергийните доставки и инфраструктура и местният ресурс ще  бъде използван ефективно. Според него фокусът трябва да бъде върху инвестиране в нови технологии и алтернативни горива в съществуващите ТЕЦ- ове. По думите му само по този начин България ще успее да осъществи своята енергийна трансформация по един плавен и справедлив начин без да се стига до негативни икономически и социални последици.

 

"България не може без своите ТЕЦ-ове. В това се убедихме сами само за последните 24 часа. В момента, в който заваля сняг, половин милион българи са без ток и без отопление.", посочи Павлов. Той припомни и още един факт, който може би целенасочено се забравя, а именно че над 80% от произведената електроенергия е от АЕЦ и ТЕЦ. Той уточни, че с настъпването на зимата и през нощта соларната енергия я няма и са необходими базови мощности. Затварянето на въглищните централи ще доведе до срив в стабилността на електроенергийната система както през зимата поради липса на енергия за задоволяване нуждите на потребителите, така и през лятото, поради невъзможност за постигане на баланс. "Днес цяла България отново бедства заради падналия сняг, но отново старите ни ТЕЦ-ове ни спасяват.", подчерта Янилин Павлов.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай