Възможно ли е Варна да стане хъб за украинско зърно

Пристанище Варна е направено така, че да изнася продукция от страната, а не за реекспорт, каза Костадин Костадинов

Възможно ли е Варна да стане хъб за украинско зърно | StandartNews.com

Да се превърне Варна в хъб за украинското зърно изобщо не е осъществимо. Не знам защо беше предложено. Вероятно, за да придобием някакви политически дивиденти или да бъдем интересни. 

Това коментира в ефира на Нова телевизия Костадин Костадинов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. 

„Ние първо нямаме необходимата инфраструктура. Говорим за зърно, което е за реекспорт. То трябва да бъде докарано по някакъв начин до Варна и впоследствие да се изнесе. Ние нямаме железопътна връзка с Украйна. Ако зърното се кара с камиони, става дума за хиляди камиони, които ще се наредят на границата и пристанище Варна. Освен това пристанище Констанца е преди нас. А там има изградени огромни капацитети и възможности“, обясни той.

По думите на Костадинов двете пристанища като възможности изобщо не са съпоставими. „Пристанище Констанца е десет пъти по-голямо от варненското“, допълни той.

Експертът заяви още, че цените в Констанца са по-евтини, тъй като там могат да влизат много по-големи кораби и съответно обслужването е по-евтино.  „Пристанище Варна е направено така, че да изнася продукция от страната, а не за реекспорт“, допълни Костадинов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай