Вярвате ли? Прогнозата на Брюксел за България

Какво ще стане с инфлацията и заплатите

Вярвате ли? Прогнозата на Брюксел за България | StandartNews.com

С последната си, зимна, макроикономическа прогноза Европейската комисия изрази очакване за 3,9% увеличение на реалния БВП през 2022 г., с което надхвърли есенната си прогноза за 3,1-процентен ръст. За 2023 прогнозата е за 1,4% ръст, за 2024 г. - 2,5%.

ЕК прогнозира и силен спад на инфлацията до 7,8% през 2023 г., но отчита, че трябва да се отчита въздействието на силния ръст на заплатите.

Въпреки високата инфлация икономическата активност продължи да се разширява през 2022 г., подкрепена от стабилен растеж на износа и от увеличения на заплатите и социалните трансфери, които компенсираха нарастващите потребителски цени, се казва в анализа на комисията.

В него обаче се отбелязва, забавяне на частното потребление през първата половина на годината, заради набралата скорост инфлация.

Очаква се пътят на икономиката да зависи до голяма степен от взаимодействието "заплати - цени". Краткосрочните показатели и данните за инфлацията предполагат, че инфлацията ще намалява постепенно през прогнозния хоризонт, тъй като поскъпването на услугите ще продължи.

В условията на свит пазар на труда се очаква заплатите да продължат да растат силно и да поддържат потреблението на домакинствата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай