Неделя,

Вярно ли? Дневната тарифа за тока става по-евтина от нощната

От: Стандарт -
1825
Вярно ли? Дневната тарифа за тока става по-евтина от нощната
A
A
A

Дневната тарифа на тока за бита е напът да стане по-ниска от нощната тарифа. В момента е обратното, а промяната се случва заради големите фотоволтаични мощности у нас. Това прогнозира председателят на КЕВР Станислав Тодоров в интервю за БНТ вчера. По думите му, цената на дневната енергия между 12 и 16 часа е най-евтината за цялото денонощие, пише "Марица". 

Цената на тока за бита се повишава средно с 3.3% от следващия месец и това ще са тарифите до края на регулаторния период ​- юни 2023 година. Това означава, че идеята за т.нар. блок тарифи - за бедни и богати, може да не види бял свят поне още година. Експертите обаче работят по определянето на потреблението, което ще се плаща на по-ниската ставка. Ще бъдат определени две скали - с ниска цена до определена консумация на ток и с по-висока - за консумацията над посочената граница.  

Тодоров обясни, че целта на блок тарифите е да защитят най-уязвимите потребители със сравнително ниско потребление. В двустаен апартамент например, където консумацията е до границата 200 кВтч например, сметката ще бъде около 40-50 лева, пресметна Тодоров. Всеки потребител с такъв разход ще има сигурност, че той ще остане такъв в бъдеще, а ако превиши тази граница, ще трябва да плати по-висока цена. Определено обаче домакинствата, които се отопляват на ток, ще имат проблем да се вместят в ниската тарифа през зимата.

Спекулация е, че ще има режим на тока у нас, каза още шефът на КЕВР и припомни, че България произвежда два пъти повече от вътрешните си нужди. Ако кризата се задълбочи, има готов вариант да се спре износът на ток. Това не е прецедент, случвало се е през най-студените зими и при технически проблеми. "Не виждам обаче реалистична хипотеза това да се случи сега", категоричен бе Станислав Тодоров. 

България произвежда голяма част от електричеството в целия Балкански полуостров, имаме излишък от електричество и заедно с АЕЦ "Козлодуй" българските потребители могат да получат електричество на сравнително ниска цена, обобщи той.

Минималното поскъпване на тока за бита от 1 юли с 3.3% се е постигнало благодарение на няколко подхода: премахнаха се дотациите, които получават ВЕИ производителите, компонентата "задължение към обществото" сега не е включена в цената, защото се поема от Фонда за сигурност на електроенергийната система. 

За поскъпващото с близо 40 процента парно от 1 юли Тодоров коментира, че ако депутатите бъдат отговорни и приемат актуализацията на бюджета и данъчните закони, според които ДДС за топлинната енергия пада от 20 на 9 процента, крайното поскъпване на сметките за потребителите всъщност ще е с 26 процента. Причината е, че КЕВР определя цени без ДДС. 

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички