Вярно ли? Дневната тарифа за тока става по-евтина от нощната

Кога бедни и богати ще плащат за електричество на различни цени

Вярно ли? Дневната тарифа за тока става по-евтина от нощната | StandartNews.com

Дневната тарифа на тока за бита е напът да стане по-ниска от нощната тарифа. В момента е обратното, а промяната се случва заради големите фотоволтаични мощности у нас. Това прогнозира председателят на КЕВР Станислав Тодоров в интервю за БНТ вчера. По думите му, цената на дневната енергия между 12 и 16 часа е най-евтината за цялото денонощие, пише "Марица". 

Цената на тока за бита се повишава средно с 3.3% от следващия месец и това ще са тарифите до края на регулаторния период ​- юни 2023 година. Това означава, че идеята за т.нар. блок тарифи - за бедни и богати, може да не види бял свят поне още година. Експертите обаче работят по определянето на потреблението, което ще се плаща на по-ниската ставка. Ще бъдат определени две скали - с ниска цена до определена консумация на ток и с по-висока - за консумацията над посочената граница.  

Тодоров обясни, че целта на блок тарифите е да защитят най-уязвимите потребители със сравнително ниско потребление. В двустаен апартамент например, където консумацията е до границата 200 кВтч например, сметката ще бъде около 40-50 лева, пресметна Тодоров. Всеки потребител с такъв разход ще има сигурност, че той ще остане такъв в бъдеще, а ако превиши тази граница, ще трябва да плати по-висока цена. Определено обаче домакинствата, които се отопляват на ток, ще имат проблем да се вместят в ниската тарифа през зимата.

Спекулация е, че ще има режим на тока у нас, каза още шефът на КЕВР и припомни, че България произвежда два пъти повече от вътрешните си нужди. Ако кризата се задълбочи, има готов вариант да се спре износът на ток. Това не е прецедент, случвало се е през най-студените зими и при технически проблеми. "Не виждам обаче реалистична хипотеза това да се случи сега", категоричен бе Станислав Тодоров. 

България произвежда голяма част от електричеството в целия Балкански полуостров, имаме излишък от електричество и заедно с АЕЦ "Козлодуй" българските потребители могат да получат електричество на сравнително ниска цена, обобщи той.

Минималното поскъпване на тока за бита от 1 юли с 3.3% се е постигнало благодарение на няколко подхода: премахнаха се дотациите, които получават ВЕИ производителите, компонентата "задължение към обществото" сега не е включена в цената, защото се поема от Фонда за сигурност на електроенергийната система. 

За поскъпващото с близо 40 процента парно от 1 юли Тодоров коментира, че ако депутатите бъдат отговорни и приемат актуализацията на бюджета и данъчните закони, според които ДДС за топлинната енергия пада от 20 на 9 процента, крайното поскъпване на сметките за потребителите всъщност ще е с 26 процента. Причината е, че КЕВР определя цени без ДДС. 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай