Връщаме ли се при бананите заради скъпия газ? Говорят експерти

Нужно е да се анализира внимателно зависимостта на българските компании, каза Петър Ганев

Връщаме ли се при бананите заради скъпия газ? Говорят експерти | StandartNews.com

Цената на газа се е вдигнала с 9 пъти за година и половина. Засега газ тече. Ако обаче увеличението на цените продължи, ще се стигне до затваряне на заводи, което сме наблюдавали и преди. Това заяви по БНТ Петър Ганев, старши анализатор от Института за пазарна икономика. 

Нужно е да се анализира внимателно зависимостта на българските компании от газ - за разлика от торовия завод в Димитровград, който е изцяло зависим от синьо гориво, предприятието край Девня е минало на амоняк и не зависи от газовите доставки, посочи Ганев. 

Таван на цената на газа е временна мярка. В момента убиваме производството, което ни изпраща в групата на изоставащите държави, в групата на бананите, посочи бизнесменът Красимир Дачев. Според него е измамно чувството, че хазната е пълна. По-високите цени на тока създават илюзия, че произвеждаме много, което не е така. Слизаме от сцената като производител, предупреди бизнесменът.  

Взехме прибързано решение за газа, Германия ще продължи да пазарува от Газпром, смята Дачев. 

Управляващите трябва да имат не само План Б, да се търсят алтернативни газови доставки, но и друг план - откъде могат да се допълнят нужните количества, ако алтернативните се окажат недостатъчни, посочи Петър Ганев. Той отчете като грешка това, че хранилището в Чирен не е попълвано в последните месеци. 

Висока инфлация вече има и в Европа, и отвъд океана. При нас обаче последиците на инфлацията ще се усещат по-тежко заради по-ниските доходи. Решението е в актуализацията на бюджета - пренасочване на пари към текущи разходи, към най-уязвимите социални групи, посочи финансистът.  Според него ниските нива на безработица в момента са позитивен фактор, но ако се повишат, това означава сериозна криза.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай