Вразумяват клиенти с огромни лихви

Слагането на таван за бързите заеми не е пазарна мярка, посочи Бобева

Вразумяват клиенти с огромни лихви | StandartNews.com

София. Потребителите на така наречените бързи заеми ще бъдат "вразумявани", като виждат реалната висока лихва по кредитите. Това ще стане, като от компаниите бъдат задължени да им предоставят единната европейска форма за потребителските кредити. Това е стандартен формуляр, които всеки получава, когато взима потребителски заем от банка. В него задължително трябва да е записан годишен процент на разходите (ГПР), който включва всички лихви и такси по заема. Това стана ясно от думите на вицепремиера Даниела Бобева, която беше гост на срещата на високо ниво на тема: "Развитието на Балканите", организирана в София от авторитетното издание The Economist.

"Това, което искаме да направим, е да разширим обхвата на Закона за потребителския кредит, като включим и малките кредити под 400 лв. Това ще има директен ефект върху компаниите за бързи кредити", каза Бобева. Разширяването на обхвата на закона ще "затвори" вратичката, която използват някои небанкови институции, които отпускат суми до 399 лв. Сега те не са длъжни да дават на клиентите си европейския формуляр. Но когато прагът от 400 лв. отпадне, всеки клиент на бързи заеми ще получава формуляр, в който е записан годишният процент на разходите (ГПР) по теглената сума. И когато видят ГПР от примерно 400%, може да се откажат от заема.

Запитана дали подкрепя идеята за въвеждане на таван на лихвите по бързите заеми, Бобева посочи, че "в банковите среди това не е пазарна мярка". "Тези, които предоставят кредити, са достатъчно гъвкави и такива мерки рядко дават значителен краен ефект", каза вицепремиерът. "По-скоро трябва да се работи върху засилване на защитата на потребителите и това те да бъдат по-равнопоставени във взаимоотношенията", добави Бобева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай