Връщат по-ниския акциз за метана

Налогът за горивото ще бъде 0,85 лв. за 1 гигаджаул, докато чакаме позицията на ЕК

Връщат по-ниския акциз за метана | StandartNews.com

София. Акцизът за метана за автомобили ще бъде върнат на старото по-ниско ниво от 0,85 лв. за 1 гигаджаул, докато чакаме позицията на ЕС дали това е държавна помощ. По предложение на Министерството на финансите промяната ще бъде гласувана заедно с новите текстове на Данъчно осигурителния процесуален кодекс, които тази седмица влизат за второ четене в пленарна зала. По този начин шофьорите ще може да сипват по-евтино гориво, докато чакаме официалното писмо от Европейската комисия.

И дори то да се забави и да не дойде до 31 декември, шофьорите няма да бъдат ощетени. С последните промени в Закона за акцизите и данъчните складове акцизът за метана беше вдигнат до 5,10 лв. за 1 гигаджаул, като новият налог трябва да влезе от 1 януари 2014 г. заради ангажиментите ни към ЕС.

Така метанът за автомобили трябваше да поскъпне с 20-30 ст. Наред с това от Министерството на финансите изпратиха писмо до Европейската комисия, с което искат още няколко години да се запази старият размер на акциза. В министерството вече има първоначално писмо от Брюксел, че искането за замразяване на акциза на горивото ще бъде удовлетворено. Това обаче не е окончателно решение, а официалното писмо се бави. Затова по идея на МФ депутатите ще гласуват промяна в закона. И докато се чака отговор от ЕК, ще важи по-ниският акциз. Ако отговорът на Европейската комисия е негативен, чак тогава страната ни ще трябва да вдигне налога за метана за автомобили.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай