Неделя,

Война срещу далаверата с цените! Четири стъпки

От: Редактор -
1268
Война срещу далаверата с цените! Четири стъпки
A
A
A

Правителството и КНСБ предлагат мерки срещу спекулата в цените, обявеха днес от двете институции.

В ролята си на основен участник в социалния диалог КНСБ предлага четири стъпки. Първата е представяне на цените на основните хранителни и нехранителни продукти по схемата "нето - нето". Това ще позволи адекватното сравнение на себестойността на отделните стоки без наличието на различните административни разходи като реклама, логистика, складово съхранение. 

Като втора стъпка синдикатите предлагат да се въведат еднакви срокове на промяна на цените и на изплащане за доставка по цялата верига. Това ще помогне да се елиминира възможността за завишаване на цените между отделните участници с оглед забавяне и използване на времевия период като неконкурентно предимство.

КНСБ настоява и да се проверят начините, чрез които се допускат нови участници на пазара в различните сектори. Трудната възможност за навлизане на нови участници, в комбинация със сключени дългосрочни договори, създават условията за картелни договаряния, е позицията на синдикалната организация.

Четвъртата стъпка е в посока осветляване на връзката "качество-цена".

Всички стоки, които влизат в категорията "малоценни блага", трябва да бъдат обект на сериозен контрол и ревизия от гледна точка на ценообразуването им. Според нас, ако тези предложения бъдат взети предвид от регулаторните органи, ще се изсветли начинът на образуване на цените по цялата верига на доставка, което е много важна стъпка за възвръщане на доверието на потребителите в пазарната икономика, допълват от КНСБ.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com