Вноската по кредит да не надхвъря 30% от дохода

Апартамент по 670 евро за кв. трудно се намира и в „Обеля“, на ул. "Латинка" цените са между 1500 и 2500 евро, казва Тихомир Тошев

Вноската по кредит да не надхвъря 30% от дохода | StandartNews.com

* Апартамент по 670 евро за кв. трудно се намира и в „Обеля“, на ул. "Латинка" цените са между 1500 и 2500 евро

* Ако ще купувате жилище с ипотека, трябва да имате спестени поне 15% от стойността, казва Тихомир Тошев от „Кредит център“

------------- 
- Господин Тошев, първият ми въпрос е за цените, свързани с продажбите на апартаменти на столичната улица „Латинка“, където си купиха жилища няколко наши политици, а квадратният метър им излезе около 670 евро. Какви са реалните цени там?

- Според това, каето ние наблюдаваме,  реалните цени се движат между 1500 – 2500 на квадратен метър. При това 1500 евро на квадрат е цена, която трудно може да се намери, но в крайните граници на квартала и при проекти с не толкова добра локация. 

- А къде  в столицата може да се намери цена от 670 евро на квадрат?

- Смятам, че в София такива цени не могат да бъдат намерени. Освен може би в крайни квартали като „Обеля“. Там би могла да се намери сходна цена, но като цяло дори в крайните квартали в момента цените тръгват от 800 евро на квадратен метър. 

- Вие следите пазара на недвижими имоти, според Вас имотен балон ли наблюдаваме в момента?

- Не бих казал, че цените са силно надути. Да, от началото на 2015 година цените започнаха да нарастват и ръстът всяка година е в рамките на около десет на сто.

Но ръстът се обуславя от това, че все още има голямо търсене на недвижими имоти и малко предлагане. Това стана и причина миналата година да бъдат издадени толкова много разрешителни за ново строителство. През 2018 г. бяха постигнати ценовите нива отпреди кризата – тоест от 2008 година. В това отношение София остава една от най-евтините столици в Европейския съюз.

- Смятате ли, че цените на недвижимите имоти ще растат още и до какви нива?

- Не смятам, че ще растат още. По-скоро очаквам да се задържат около сегашните стойности и тези, които бяха постигнати миналата година, тъй като предлагането се увеличава. Бяха издадени много разрешителни за строежи и се очаква на пазара да излязат много нови апартаменти. В отделни райони на столицата, където има засилено търсене, аз очаквам лек ръст, но като цяло очаквам задържане на цените. 

- А какви жилища се търсят най-вече?

- По наши наблюдения най-много се търсят тристайни апартаменти, следвани от двустайни. Онова, което виждаме в момента, е че активните хора на пазара са онези, които искат да повишат стандарта си на живот, да си купят жилища с хубави локации и нормални размери на помещенията, докато преди кризата хората се стремяха да купят каквото и да е жилище на всяка цена.

- Предимно на кредит ли се купува?

- По наши наблюдения около 60 на сто от сделките стават с кредит. За столицата в момента средният размер на кредита е около 130 000 лева. Хората масово предпочитат да не задлъжняват много и дори когато купуват по-скъпо жилище, гледат да използват по-голямо самоучастие във финансирането на покупката, така че кредитът да е по-малък, а месечната вноска да не е застрашителна за семейния бюджет. Естествено, ако се купуват жилища в луксозния сегмент, кредитите вече са поне около 200 000 лева. Онова, което бихме препоръчали на желаещите да теглят ипотечен кредит, е да имат спестени поне 15 на сто от стойността на жилището, което биха искали да купят, защото банките отпускат ипотечен кредит в рамките на 85 на сто от стойността. Ако не са спестили въпросната сума, значи нямат готовност да закупят дома си.

- Има ли хора, които теглят заеми на ръба на  финансовите си възможности?

- Все по-малко има такива хора. Нашата препоръка е хората, които купуват дом на кредит, да внимават вноската да не превишава 30 на сто от доходите им, защото в противен случай могат да изпитат затруднения при изплащането й. В момента лихвите по ипотечните кредити са равни на европейските, така че няма капани. Единственият проблем при подобни заеми можеда дойде от това потребителите им да имат някакъв личен проблем, заради който да не могат да ги обслужват. В същото време се увеличават за първи път от началото на тази година потребителските заеми за сметка на ипотечните. 

- А как ще коментирате така наречените бързи кредити? При тях фирмите, които ги отпускат, често налагат допълнителни такси.

- За мен това, че те са регламентирани само в един текст в закона, означава, че законодателят не ги е регламентирал в достатъчна степен. Съветът ми към хората, които решат да прибегнат до тях, е първо да четат има ли допълнителни такси и условия. Защото законодателят регламентира, че при тях годишният процент на разходите /ГПР/ не може да надхвърли 50 на сто, но самите фирми въведоха допълнителни изисквания за гаранции.

Разбира се, има компании, които са коректни и отдавна са се установили на пазара. Но все пак аз съветвам хората, които ще теглят подобни кредити, да четат всички документи и едва тогава да подписват. А освен това – ако поради определени причини са избрали този кредит, да теглят минималната сума и за най-краткия период от време, така че да го върнат с най-малите възможни разходи.
    
 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай