Внос на фалити от чужбина

Не е важно само да се намери пазар за стоката, а да се получат парите за нея

Внос на фалити от чужбина | StandartNews.com

София. Фалитите на фирми в България се умножават. В сравнение с миналата година броят на банкрутиралите дружества е нараснал близо 3,5 пъти, сочи проучване на Кофас България, която е специализирана в управление на дълга.

Новата тенденция при несъстоятелността е, че тя може да бъде внесена от чужбина. За такава опасност предупреждава Иво Тодоров, председател на Асоциацията на българските износители. Вече няма гаранция, че експортно ориентираните фирми са по-малко заплашени от фалит.

Проблемът е, че темпът на несъстоятелността се засилва и в чужбина - в държави от Европейския съюз и извън него. Причината е твърде дълго проточила се икономическа криза, както и бавните процеси на възстановяване. Данните на Кофас потвърждават оповестеното от Тодоров, чиито наблюдения са от практиката - той е изпълнителен директор и член на съвета на директорите на "Приста Ойл" - фирма, която изнася продукцията си на няколко континента.

По този начин опасността от фалит вече надвисва и над експортно ориентираните компании, които бяха еталон в родната икономика за излизане от кризата и рецепта за успешно правене на бизнес. Въпреки че българските предприемачи сравнително бързо са се преориентирали към нови пазари, след като кризата е засегнала традиционните им клиенти в Европа, опасностите не са намалели.

Според Тодоров някои фирми, в страха си да избягат бързо от рисковите си контрагенти, се натъкват на още по-големи проблеми, смятайки новите пазари за панацея. Той препоръчва по-внимателно стъпване в непознатите територии и обобщава, че "въпросът не е да се изнесе стоката, а да се получи плащането за нея". Въпреки кризата шефът на нефтопреработвателното предприятие смята, че родният пазар е тесен за някои от българските фирми и много от тях работят с половината от действителните си мощности заради липсата на продажби. Чуждите пазари пък крият рискове, които не са проучени или се пренебрегват от българските предприемачи. Причината за това поведение на родните компании е тяхната кратка история - и най-дълголетните са просъществували 20-25 години и то в среда, твърде различна от сегашната.

Изследването на Кофас България чрез проучванията си на риска в 12 страни от Европа дава представа за рисковите пазари за българските експортно ориентирани компании. На първо място това са държави, в които има ръст на приключените дела за несъстоятелност. В региона, проучен от Кофас, такива са Хърватия (със 174,2% ръст на фалитите), Словения (с 39,2% ръст), Чехия (26,9%), Полша (21,3%). Много тревожни са сигналите именно от Полша, която доскоро бе най-слабо засегната от кризата и се считаше за двигател на икономическия растеж в региона.

Проучването на Кофас сочи, че един от най-засегнатите сектори от полската икономика е производството на стомана. А причина за забавяне растежа на този бранш е спадналото производство на автомобили в Европа, за които отиваше основната част от стоманеното производство в бившата социалистическа република. Завишен е рискът и в държави като Русия и Турция въпреки необятните им пазари. Причина за опасенията на бизнеса е фактът, че държавата се меси силно в икономиката. Събитията от последните дни в Турция пък са още по-притеснителни, защото уличните вълнения са непредсказуеми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай