Сряда,

Внимание: ЕЦБ предупреди за балони, включително и на жилищния пазар

От: Стандарт -
557
Внимание: ЕЦБ предупреди за балони, включително и на жилищния пазар
A
A
A

Европейската централна банка (ЕЦБ) предупреди за балони на много пазари на активи, включително и на жилищния, тъй като регионът продължава да се възстановява от пандемията на коронавирус на фона на свръхниските лихвени проценти и мащабните мерки за стимулиране.

В полугодишния си доклад в сряда централната банка на еврозоната акцентира на уязвимостите на имотните и финансовите пазари, добавяйки, че "поемането на риск от небанкови организации и повишеният държавен и корпоративен дълг се натрупват".

Във връзка с имотите, ЕЦБ заключава, че рисковете от корекции на цените в средносрочен план са се увеличили значително на фона на множащите се оценки за  надценяване.

ЕЦБ отбелязва, че тези сектори са изложени на риск от корекции, тъй като компаниите и държавните финанси отчитат по-високи равнища на задлъжнялост.

"Уязвимостта обаче се увеличава поради разтегнатите оценки на някои пазари на активи, повишените нива на публичен и частен дълг и повишеното поемане на риск от небанкови организации", се казва в доклада.

Подобни "балони" парадоксално са свързани с щедрата и евтина парична политика, която ЕЦБ води от години, за да подкрепя икономическата дейност, отбелязва АфП, цитирана от dir.bg.

Рискът от корекции на цените се е увеличил на някои пазари на недвижими имоти и финансови пазари. Уязвимостта на пазарите на жилищни имоти е нараснала, особено в страни с оценки, които вече са били повишени преди пандемията. По-рисковите сегменти на глобалните финансови пазари вече изпитаха нарастващо търсене на инвеститори, като интересът към нови видове активи като крипто активи се увеличи.

Небанковите активи, които включват инвестиционни фондове, застрахователи и пенсионни фондове, продължиха да увеличават експозицията си към корпоративен дълг с по-нисък рейтинг и биха могли да се сблъскат със значителни кредитни загуби, ако условията в корпоративния сектор се влошат. Инвестиционните фондове също остават силно изложени на ликвиден риск.

Рисковете от високи нива на корпоративна неплатежоспособност и банкови загуби сега "са значително по-ниски, отколкото преди шест месеца. Но рисковете от пандемията не са изчезнали напълно", каза Луис де Гиндос, вицепрезидент на ЕЦБ, цитиран в съобщение на банката.

Предвид нарушеното функциониране на пазара на труда и на търсенето, "пандемията (от Ковид-19) продължава да бъде един от основните рискове за бъдещия икономически растеж", предупреждават от ЕЦБ.

Картината със заплахите за икономиката в документа се допълва от натиска върху световните вериги за доставки и повишените цени на енергията, които също са предизвикателство за инфлационните перспективи - стандарт, върху който ЕЦБ се опира при определяне на паричната си политика.

Но като че ли водещият риск, на който финансовата институция, базирана във Франкфурт, отдава внимание, е бавният темп на ваксиниране срещу Ковид-19 в някои части на света r може да застраши финансовата стабилност, макар възстановяването на икономиката вече да е в пълен ход.

Продължаващото икономическо възстановяване с устойчива бизнес активност в еврозоната "намали много от най-лошите ни страхове за икономически белези и повишен риск от кредитно неизпълнение" след Ковид-19, посочва ЕЦБ.

Рисковете, свързани с пандемията, обаче не са изцяло изчезнали, най-вече поради факта, че напредъкът на ваксинационния процес продължава да е бавен в редица региони по света, изтъква Луис де Гиндос в преамбюла на документа, цитиран от АФП и БТА.

Вирусът продължава да се разпространява и има нов скок в броя на новозаразените в Европа. Днес в Германия бяха отчетени рекордните над 52 000 случая на Ковид-19, а Франция вчера премина бариерата от 20 000 души.

След края на конференцията на ООН за климата миналата седмица ЕЦБ призова към конкретни и адекватни действия по климатичните промени, които да ограничат рисковете за финансовата система.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички