VIVACOM е №1 с общи приходи от 625 млн.

VIVACOM е №1 с общи приходи от 625 млн. | StandartNews.com

Пазарният дял на компанията при мобилните услуги нарасна до 28%

VIVACOM отново е оператор номер 1 по общи приходи в България за първите девет месеца на 2015 г. - 625 млн. лв. Компанията е и с най-голям ръст в приходите - 4%, спрямо същия период за миналата година. VIVACOM увеличава пазарния си дял по приходи от мобилни услуги, като достига до 28%. Компанията има над 3 млн. потребители на мобилни услуги, като 85% от тях са предпочели да бъдат с договор. Високият дял на клиенти с абонаментен план се запазва за 4 поредни тримесечия, което е доказателство за лоялността и доверието им към оператора.

Приходите от мобилни услуги нарастват с 9% за първите девет месеца на 2015 г. Увеличава се и делът на приходите от мобилни данни - 27%, при 23% за същия период на миналата година.

През третото тримесечие на 2015 г. VIVACOM се утвърждава като предпочитания доставчик на фиксиран интернет с 24% пазарен дял. Все повече потребители ползват високоскоростната оптична мрежа на телекома, която осигурява скорости до 100 mbps. 42% от абонатите на VIVACOM използват именно FiberNet като вече в 18 града има изградена оптична мрежа. При интерактивната телевизия (IPTV) VIVACOM също запазва лидерската си позиция. Компанията има 352 000 ТВ абоната, като 36% от тях използват IPTV.

На 3 юли 2015 г. VIVACOM придоби контрол върху групата на НУРТС България АД и стана едноличен собственик на компанията и нейното дъщерно дружество НУРТС Диджитъл ЕАД. Групата на НУРТС България завърши успешно техническата цифровизация на ефирните радио и телевизионни излъчвания, изпълнявайки изискванията за излъчване на цифров ефирен сигнал.

Николай Василев: Продажбата на телекома е положителна новина

Продажбата на "Виваком" е по-скоро положително събитие, защото ще допринесе за по-голяма прозрачност по отношение собствеността на телекома. Това заяви Николай Василев, бивш вицепремиер на България и управляващ партньор в Expat Capital пред TВ7. Василев не се ангажира с предположения относно стойността на "Виваком", но според него към момента компанията струва няколкостотин милиона евро, което включва акции и дългове. През миналата седмица Милен Велчев, главен изпълнителен директор на VTB Capital АД, обяви, че е започнала процедура за продажба на телекома. VTB Capital обяви "Виваком" за продажба заради осигурения през ноември 2013 г. мостов заем за собствениците на телекома в размер на 150 млн. евро, който е трябвало да бъде върнат на 22 май 2015 г. Според Ройтерс парите са обезпечени на 100% от акциите на регистрираното в Люксембург дружество Inter v Investment, което държи дял от "Виваком".

Запитан дали претенциите към "Виваком" на Дмитрий Косарев, собственик на компанията Empreno Ventures Limited, са обосновани, Николай Василев коментира, че това не е първият човек, който претендира за собственост във "Виваком" през последните 6 месеца, и няма да е последният. Василев добави, че твърденията са още една причина да се търси по-голяма прозрачност във връзка със собствеността на "Виваком", тъй като нито телекомът, нито българската икономика ще спечелят от една компания, разкъсвана от своите акционери чрез висящи съдебни производства. Според Николай Василев значението на "Виваком" за националната сигурност е малко преувеличено, и по негово мнение то не е повече или по-малко от това на другите два големи оператора в България, които също имат чуждестранни собственици.
На въпроса дали би било добре държавата да се намеси и да национализира "Виваком", Василев отговори, че държавата се е доказала като лош мениджър на търговски дружества, както е видно от критичното състояние на българските железници и енергийния сектор. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай