Fibank с печалба от 162 млн. лв

Банката покрива всички регулаторни капиталови изисквания

Fibank с печалба от 162 млн. лв | StandartNews.com

Първа инвестиционна банка (Fibank) е 64.7 млн. лв. нетна печалба към края на септември и отчита ръст от 4.15% (+2.5 млн. лв.) спрямо деветмесечието на 2018 г. Активите на банката са в размер на 9.626 млн. лв., като нарастват с 389 млн. лв. спрямо декември 2018 г. От началото на годината новоотпуснатите кредити от банката са в размер на 345 млн.лв., което представлява ръст от  6.24%. Fibank отбелязва значителни ръстове в кредитирането към населението от 12.95% и ръст от 10.33% в кредитирането на малки и средни предприятия (с приходи от дейността до 15 млн. лв.). В началото на 2018 г. Първа инвестиционна банка обяви новата си стратегия с фокус върху кредитирането на МСП (с приходи от дейността до 15 млн. лв. годишно) и ритейл сегмента. Резултатите  на банката показват, че това е било крачка в правилната посока и за последните 21 месеца ръстовете в съответните портфейли са над 35%. Спестяванията на граждани и фирми също отбелязват ръст от 380 млн. лв. от началото на годината, а от прилагането на новата стратегия, ръстът е над 1 млрд. лв. Приходите от банкови операции възлизат на 267 млн. лв., а печалбата преди обезценка е в размер на 162 млн. лв.

През първата половина на 2019 г. беше извършена цялостна оценка на 6 български банки от ЕЦБ, включително и на ПИБ, в резултат на искането на България за установяване на трайно струдничество с ЕЦБ от 18.07.2018 г. и заявеното желание на страната за присъединяване към „чакалнята“ за членство в еврозоната (ERM II). Първа инвестиционна банка -  като най-голямата банка с български капитал и втора по кредитиране на българския бизнес, подходи отговорно към своите клиенти и акционери. През третото тримесечие на годината Fibank прегледа обстойно кредитния си портфейл за съответствие между методологията на ЕЦБ (използвана при цялостната оценка) и Международните Стандарти за Финансово Отчитане (задължителни за прилагане при изготвяне на финансовите отчети от банките). В резултат на това към края на месец септември 2019 г. са начислени допълнителни разходи за обезценки от 66 млн. лв. спрямо юни 2019 г. По този начин банката отразява счетоводно в текущата си дейност по-консервативния подход към оценката на кредитния риск след извършения преглед на качеството на активите.

Към края на септември тази година Първа инвестиционна банка  покрива всички регулаторни капиталови изисквания със съотношения за обща капиталова адекватност от 18.01% и Базов собствен капитал от първи ред от 15.07%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай