Винарните отварят врати за Трифон Зарезан

Показват новите възможности за туризъм

Винарните отварят врати за Трифон Зарезан | StandartNews.com
  • Показват новите възможности за туризъм

Винарните отварят врати за празника Трифон Зарезан. От 14 до 16 февруари гости ще посрещат избите в Мелнишкия регион. Те са предвидили богата програма със зарязване на лозите, дегустации, базари с местни производители, музикални изпълнения.
Събитието, което обединява винарите от района на Сандански и Петрич, ще се проведе за четвърта поредна година. Мисията е да се популяризират висококачествените вина от местни и международни сортове, както и възможностите за винен туризъм в региона на Мелник.
Тази година в Дните на отворените врати ще се включат рекорден брой изби, сред които са Вила Мелник /село Хърсово/, "Златен Рожен" /Капатово/, "Рупел" /с. Долно Спанчево/, "Ува Нестум" /Гоце Делчев/, "Орбелия" /с. Коларово/, Augeo Family Estate /с. Враня/, Zornitza Family Estate Relais & Chateaux, /с. Зорница/, Libera Estate, /с. Хотово/, "Орбелус" /с. Кромидово/, "Свети Врач" /Сандански/, SeeWines, /с. Хърсово/ , SinticaWinery /Сандански/. Много от вината, които посетителите ще дегустират, са печелили медали в различни конкурси у нас и по света.
За улесниение на гостите е създадена картата "Винени Маршрути Мелник", която може да се свали безплатно от интернет. Тя включва всички основни винени обекти плюс други туристически забележителности в региона - град Мелник, Сандански и Петрич, Роженски манастир, Рупите и Златолист, Хераклеа Синтика, Самуиловата крепост, спа и минерални бани, ресторанти и други.
Туристически агенции и хотели също предлагат пакети за желаещите от цялата страна да се включат във винения празник.
Подобни турове вече проведоха избите в Южен Сакар, които отбелязаха празника Трифон Зарезан по нов стил /1 февруари/. Но тъй като желаещи имаше много, събитието се повтори и на 8 февруари.

Все повече изби залагат на местните сортове

Все повече български винарни залагат на местните сортове. Една от причините е, че те са по-издръжливи на високите температури, каквито имаше през лято 2019. Освен това вината от мавруд, широка мелнишка лоза, рубин, димят и гъмза са много по-интересни за любителите на гроздовия еликсир по света, защото не са масови и добре познати като мерлото и кабернето.
Някои изби експериментират и с много модерните напоследък оранжеви вина - произведени от бели сортове, но по различна технология - зърното отлежава заедно с ципите. Правят ги също от местни сортове, като например керацуда.
Вината от реколта 2019 са много добри и с висок потенциал за развитие, казват производители.
Сред модните тенденции е по-свежият и плодов вкус и аромат, като този ефект се търси дори при резервата. Тя задължително отлежава в дъбови бъчви, но дъбът не бива да е доминиращ, а да се намери баланс, обясняват експерти.

Конкурси и стари обичаи в страната

По традиция в месеца на виното на различни места в страната се провеждат и конкурси за домашно производство. За 14-та поредна година такова състезание ще има на 14 февруари в Кюстендил, което ще се проведе в читалище "Пробуда 1961". Местните еликсири ще бъдат оценявани от жури, в което влизат сомелиери и ценители не само от югозападна България, но и Северна Македония. Те ще пишат точки за цвят, бистрота, блясък, плътност аромат и вкус. А наградата за победителя е дъбово буре, произведено от кюстендилски майстори. Организаторите отбелязват, че събитието се провежда със съдействието на Партията на любителите на бялото и червеното вино.
В Смядово пък ще пресъздадат стария обичай, по който се е отбелязвал Трифон Зарезан - стопанката меси хляб, готви кокошка, пълнена с булгур и ще ги сложи в торбата заедно с бъклица вино, когато изпраща съпруга си да зареже лозето. След това мъжете избират Царя на лозята и го окичват с венец от лозови пръчки. Царят сяда на колесар, теглен от лозарите под звуците на гайди, гъдулки и тъпан, който спира пред всяка къща. Домакинята изнася вино в бял котел, черпи всички, а останалото плисва върху избраника с думите: "Хайде, нека да е берекет! Да прелива през праговете!"
След това смядовци също ще изберат най-доброто домашно вино. Няма да пропуснат да отличат и най-вкусното мезе - там най-добре владеят тънкостите за приготвянето на прочутата смядовска луканка.

В цифри

60 862 хектара са засадените лозя
84,5 хектара са новите лозови насаждения през 2019 г.
282 са регистрираните винопроизводители през 2019 г.
110 000 000-120 000 000 литра е средната консумация на вино в България за последните 5 г., като
5 200 000 л е вносното вино
133 810 000 евро е общият бюджет на Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор за периода 2019-2023 г.
170 броя удостоверения за право на участие по мярка "Преструктуриране и конверсия на лозя са издадени до момента в ИАЛВ за обща площ 2850 хектара
На 53 винопроизводители са издадени удостоверения за участие по мярка "Инвестиции в предприятията през 2019 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай