Неделя,

Велев: Икономическият растеж ще се забавя

От: Агенция Стандарт -
187
Велев: Икономическият растеж ще се забавя
A
A
A

В следващите три години в икономиката ще се изсипят допълнително над 30 милиарда лева, но вместо да се ускорява, икономическият растеж според средносрочната прогноза на правителството ще намалява. Това обясни в интервю за БНР председателят на УС на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

„За 3 години се предвижда да увеличим дълга с 16 милиарда, да поддържаме дефицит над 3%. Тук добавяме и 12 милиарда по Плана за възстановяване и устойчивост – станаха 28. Добавяме Х милиарди от спряната корупция и кражби. Тоест, има едни над 30 милиарда допълнително пари, които се изсипват в икономиката и тя не ускорява растежа си, а го забавя. Така е според прогнозата”, посочи той.

„Икономическият растеж за 2024 г. е едва 3,4%, 3,7% за предходната 2023 г. и 4,8% за настоящата. Виждате как растежът, в резултат на това голямо изсипване на пари, даже се забавя, вместо да се ускорява. Но в същото време се подклажда инфлацията, отдалечаваме се от еврозоната. А инфлацията води до обедняване на хората. Като средносрочна прогноза ние не подкрепихме бюджета. Подкрепихме го за тази година с много уговорки и препоръки”, добавя Велев.

Относно отказа на управляващата коалиция да се компенсират редица социални институции за високите цени на тока Велев коментира: „Ние бием камбаната от август. През цялото време обясняваме, че не става дума само за бизнеса, а става дума и за общините с уличното им осветление, и за манастирите, и за болниците, и за читалищата, музеите, театрите, училищата и т.н. От август месец”, заяви председателят на УС на АИКБ. 

Заради закъснелите компенсации не в размер, който би могъл да бъде, се получава напрежение, категоричен е Велев. „Бизнесът, където може, когато няма компенсации и не са в пълен размер и закъсняват, вдига цените, но общината или болницата не може да вдигне цените. При тях ситуацията е по-тежка”, каза той.

С цените на природния газ ситуацията е по-сложна, отколкото с тези на електроенергията, смята Велев. При тока той вижда решение в „помесечно компенсиране на свръхвисоките цени за сметка на свръхвисоките печалби в енергетиката”.

„Пари за компенсации в самата енергетика има. След пълни компенсации само за първото тримесечие ще има половин милиард допълнителна печалба, над тази, която е била в минали години”, смята председателят на УС на АИКБ.

При газа цената е международна, а договорите – дългосрочни и не се променят бързо и лесно, допълни Велев. Той уточни, че бизнесът няма да бъде компенсиран за природния газ. Относно разразилата се война около „Булгаргаз“ той заяви: „Когато се сменя мениджмънт на една компания в частния сектор, ние обявяваме конкурс, събираме кандидати. Ние не познаваме всички най-добри мениджъри на света, за да ги назначим без широко оповестяване на този конкурс. Нищо такова не виждаме при смяната на бордове”, допълни той.

„Времето за назначаване на работодатели и за изваждането им от пазара отмина отдавна“, посочи още Велев във връзка с искрите в комуникацията с финансовия министър Асен Василев.  

Според него зеленият сертификат трябва да действа още известно време на обществени места, които „не са от първа необходимост”, защото „пази хората, насърчава ваксинирането”.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com