Велев: Енергиен змей изсмуква труда ни, АЕЦ и НЕК складират пари

Бизнесът настоява разликата между прогнозната и реалната цена да бъде поета от държавата, каза шефът на АИКБ

Велев: Енергиен змей изсмуква труда ни, АЕЦ и НЕК складират пари | StandartNews.com

482 лв. за мегаватчас електроенергия на борсата, прогнозната цена е 119 лева – т.е. 4 пъти над прогнозната. Това значи 4 пъти по-голяма сметка. За септември сметките за ток са 2 пъти по-големи, за октомври – 3 пъти. Това заяви председателят на АИКБ Васил Велев пред БТВ.

Крайно недостатъчна е държавна помощ от 50 лв. за мегаватчас, като за днес надвишението е 360 лв. почти! Бизнесът настоява разликата между прогнозната и реалната цена да бъде поета от държавата, посочи Велев.

И даде пример – АЕЦ "Козлодуй" продава за 482 лв., но производството му струва 55 лв. Според него, АЕЦ-ът има над 2,4 млрд. лева печалба и то дори не за цялата година.

При въглищата, при атомната енергетика, при ВЕИ няма увеличения – природният газ и нефтът са малка част от енергийния микс, по думите на Велев. Според него сега се складират пари – в НЕК, в АЕЦ "Козлодуй" и т.н. Затова Велев поиска от тях да се търсят компенсации и на няколко пъти повтори, че причината за случващото се в България е сбъркан пазарен модел, а не обективни пазарни фактори.

"Това е един енергиен змей, който изсмуква резултатите от труда на хората", каза Велев, визирайки производителите на ток. Той смята, че държавата закъснява фатално. "Изпуснахме моментът да замразим цените", добави Велев.

Според него, трябва случилото се до момента да бъде компенсирано. Велев смята и, че замразяването по банкови кредити, което работодателите предлагат, може да е само временна мярка. Днес, 19 октомври, от 12:00 часа ще има протест пред Министерския съвет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай