Възобновяваме енергийното сътрудничество с Иран

Възобновяваме енергийното сътрудничество с Иран | StandartNews.com

В рамките на 18-та сесия на Смесената българо-иранска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество бе договорено възобновяването на работата на Комисиите по енергетика и природен газ между двете страни. По време на междуправителственото заседание, проведено в Ислямска Република Иран, бе обсъдено двустранното сътрудничество и бяха набелязани перспективите за развитие и в областта на енергетиката. В 18-та сесия на Смесената българо-иранска комисия участва заместник-министърът на енергетиката Жечо Станков. Той представи проекта на България за изграждане на газоразпределителен център „Балкан" на територията на страната. Обсъдени бяха и възможностите за доставки на природен газ от Иран като алтернативен източник на енергийни ресурси.

По време на работното посещение заместник-министър Станков се срещна със зам.-министъра на енергетиката на Иран г-н Фаллахтиан. По време на срещата бе изразена готовност за насърчаване сътрудничеството между електросистемните оператори на двете страни в областта на хидроенергетиката. Обсъдени бяха и възможностите за участие на български и ирански компании в търговете за проектиране, строителство и доставка на оборудване в енергийната сфера на двете страни.

В рамките на сесията на Смесената българо-иранска комисия бе изразен двустранен интерес за развитие на сътрудничеството и в газовия и нефтения отрасъл. Иран счита България за добър партньор, който може да отвори вратата за иранската продукция към европейските енергийни пазари. Обсъдени бяха възможностите и за обмяна на опит между българските и иранските компании в нефтохимичната индустрия.

Ядрената безопасност и атомната енергетика бе друга очертана област за сътрудничество между България и Иран. Заместник-министър Жечо Станков се срещна със зам.-министъра на петрола по международните търговски въпроси на ИР Иран д-р Амир Хосеин Замани-Ниа и с генералния директор по международните въпроси и представителствата в чужбина на Организацията за ядрена енергия на Иран г-н Резаи. По време на срещите бе заявена готовност от българска страна за споделяне на опита в областта на атомната енергетика, натрупан по време на дългогодишната експлоатацията на АЕЦ „Козлодуй", както и за подпомагане безопасната експлоатация на иранската атомна електроцентрала.

Зам.-министър Любен Петров: Българският бизнес има засилен интерес към установяване на отношения с ирански партньори

„Българският бизнес демонстрира засилен интерес към установяване на отношения с ирански партньори." Това заяви заместник-министърът на икономиката Любен Петров на среща с д-р Хосейн Есфахбоди, заместник-министър на промишлеността, мините и търговията на Иран и управляващ директор на Компанията за международни панаири на Иран. Българският заместник-министър подчерта усилията на правителството ни за нормализиране на финансовото и банковото сътрудничество между България и Иран, изразено в активно информиране на банковия сектор за отменените ограничителни мерки срещу Иран във финансовата, банковата и застрахователната област в сила от 16 януари 2016 г.

„Приветстваме изпълнението на Съвместен всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма и оценяваме конструктивния подход и усилията на иранската страна в преговорния процес", посочи зам.-министър Петров. По негови думи с отмяната на ограничителните мерки срещу Иран се създават условия за пълно използване на потенциала на двустранните връзки, особено в сферата на взаимната търговия и разширяване на сътрудничеството между ЕС и Иран. „Това ни дава възможност да работим за задълбочаване на диалога с Иран и по редица други въпроси от общ интерес", изтъкна заместник-министър Любен Петров.

От своя страна д-р Есфахбоди подчерта традиционно доброто сътрудничество с Посолството на България в Техеран и Службата ни по търговско-икономическите въпроси. Иранският заместник-министър заяви, че Компанията за международни панаири на Иран е готова да предостави на реципрочен принцип безплатни изложбени площи на панаирните изложения в Иран. Двамата заместник-министри се обединиха около предложението в Протокола от 18-ата Сесия на Смесената междуправителствена българо-иранска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество да бъде записано, че двете страни ще участват във взаимните си международни търговски изложения и подчертаха необходимостта от представяне на продуктите им един към друг чрез ексклузивни изложби, провеждани в двете страни.

Както стана ясно преди дни, Танкер, нает под аренда от Glencore AG е натоварил 80 хил.тона петрола на терминал в Персийския залив. Иран планира да продава по 300 хил.барела петрол на ден за европейските купувачи.

Това беше първата доставка на ирански петрол в Европа след средата на 2012 г., когато Брюксел наложи петролно ембарго, упражнявайки над Техеран натиск да прекрати ядрената си програма.

Забраната беше вдигната през януари като част от по-широка договореност, сложила край на почти цяло десетилетие международни санкции

Други кораби с ирански суров петрол са на път, съобщи Блумбърг. През февруари в Иран са натоварени 29 танкера, като три от тях плават за Европа. Те и „Монте Толедо" са аввангардът на завръщането на Иран на европейския петролен пазар.

Преди ембаргото Европа внасяше средно около 400 000 барела ирански петрол на ден по данни на Международната агенция по енергетика.

Ако всичко върви както е планирано, Иран ще засили нефтодобива до 3,6 милиона барела на ден, както беше през 2011 г. В резултат на европейското ембарго и санкциите на САЩ дневното производство беше спаднало до 2,8 милиона барела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай