Сряда,

Важно предупреждение. Държавата да не пипа цените!

От: Рачо Рачев, кадър бТВ -
492
Важно предупреждение. Държавата да не пипа цените!
A
A
A

Наслагат ли се външни за икономиката явления – едното природно, каквото беше пандемията, а другото политическо като войната - няма начин те да не породят несигурност на пазарите и първата реакция е да се променят цените, обясни пред бТВ финансистът Емил Хърсев. Според него обаче държавата не бива да преминава към регулиране на тези цени, а трябва да остави икономиката сама да се справи с движението им.

„Винаги в икономиката важи правилото да калкулираш не на база на фактическите разходи, а на очакваните в бъдеще. Реакцията на цените в посока към увеличение винаги е по-бърза и предварителна, вероятно има и спекулативен елемент, но това е пазарната икономика“, добави той.

Според Емил Хърсев и заплатите ще реагират съответно, а намесата на държавата в посока да регулира цените е вредна.

Бившият министър на социалната политика Христина Христова предупреди, че стойността на парите на хората намалява, намалява и цената на труда. „Да не говорим за инфлационния натиск върху домакинствата и семействата с ниски доходи. При актуализацията на бюджета през юли трябва да се помисли за новата ситуация“, отбеляза тя. По думите й държавата може да се намеси, но временно.

„От една страна бежанците от Украйна са разходи за социалната и здравната система, но от друга страна може да са свежа струя за пазара на труда. От години бизнесът има проблеми с дефицит на определени професии“, коментира още Христина Христова. 

Емил Хърсев смята, че ефектът от това ще е изцяло положителен, поне така показва практиката на Германия – една от най-големите гостоприемници на мигрантска общност. Тези хора се интегрират в трудовия пазар, работят, плащат, обясни той.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички