Васил Велев с лоши новини, прогнозата

Какво показват разчетите на КЕВР

Васил Велев с лоши новини, прогнозата | StandartNews.com

"Предходното правителство прие програма за компенсиране само за три месеца, при условие, че законът разпорежда да има такава програма за 6 месеца. Сега настояваме служебното правителство да приеме такава. Имаме уверението, че е въпрос на дни. Обратното би означавало неизпълнение на закона", коментира председателят на АИКБ Васил Велев.

Той изтъкна, че разчетите на КЕВР показват, че имаме излишък на средства, а не недостиг. Според него ситуацията не е никак розова - бюджетът имаше излишък за сметка на това, че бяха забавени разходи, основно инвестиции. Велев подчерта, че големите разходи предстоят, а за тях пари извън тези, които са в дефицит, няма. 

"Друг голям проблем е лошото обслужване и управление на дълга. Много се забавиха предишните управляващи с емитирането на дълг. Можеше да се вземе дълг при ниски цени в началото на година. Решенията, които се взеха при актуализацията на бюджета, всъщност за следващата година означават 5,5 млрд. допълнително дефицит. Над планирания дефицит от 6,2 млрд.", каза Велев пред Bulgaria ON AIR.

Председателят на АИКБ допълни, че ако не се направят съкращения на разходите, в изпълнение на популистки взетите решения, ние ще имаме дефицит от близо 12 млрд. Той отбеляза, че тази година ще завършим с два пъти по-малък дефицит.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай