Васил Велев на среща с Петков. Какво обсъдиха

Велев коментира предложението на „Булгаргаз” за поскъпване на природния газ

Васил Велев на среща с Петков. Какво обсъдиха | StandartNews.com

След април ще се търсят по-трайни варианти за компенсиране на бизнеса. Това каза в ефира на „Денят на живо” председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. По думите му след проведена среща с премиера Кирил Петков е станало ясно, че програмата за компенсиране на потребителите на електроенергия на свободния пазар, не само за бизнеса, но и за социалната сфера, ще продължи и през месец април.

„След април амбициите са да се разработи по-траен вариант за регулиране на този проблем. Ако няма такова решение обаче, компенсациите трябва да продължат, като парите да не се вземат от бюджета, а от свърхпечалбите на електроцентралите, каквито са препоръките на ЕК”, каза още Велев.

Той добави, че пазарният принцип в случая трябва да бъде оставен на страна, тъй като е неработещ.

Велев коментира и предложението на „Булгаргаз” за поскъпване на природния газ от април с 58%.

„Цените на  пазара за април са от порядъка на 260 лева за мегават част, това, което се предлага за април, е 180 лв. за мегават у нас - с около една трета надолу. Всичко това предвид, че само 70% от цената се определя от този пазар, другите са от тръбния газ. След това огромно увеличение цената в България през месец май не е ясно каква ще бъде, неясноти има и за април”, обясни той.

Зам.-председателят на търговско-промишлената палата Красимир Дачев коментира от своя страна, че крайният потребител е този, които ще плати сметката за предложението на „Булгаргаз”.

„Ситуацията ескалира бързо. Никой не очакваше да се стигне до тук. Трябва обаче да знаем какво и с кого договаряме. Приказваме повече по тази тема, отколкото да разсъждаваме. Липсата на политическа воля и силно фрагментираният парламент не позволяват да се вземат по-крайни мерки, а само така държавата може да се успокои.”, добави той.

По отношение на пазарния подход Дачев обясни, че негов привърженик беше Великобритания.

„Те обаче ни оставиха с раздробен електроенергиен пазар, който махна елемента на печалбата от мащаба”, каза още той.

„Няма никаква предвидимост за бизнес средата у нас. Нищо не можем да планираме по-рано от месец в най-добрия случай. Подкрепяхме болниците с необходимите количества, понякога за сметка на индустрията, а подкрепата от правителството се изрази в логистична подкрепа и компенсациите за електроенергията, които са на парче.

Васил Велев и Красимир Дачев бяха категорични, че необходимост от презапасяване със стоки няма.

„Когато има големи разлики в цените, очевидно нещо не е наред. Няма риск обаче от изчезване на стоки от пазара”, обясни Велев.

„Нямаме стресов сезон, имаме запази. Наближава и времето за новата реколта, няма предпоставка за паника”, добави Дачев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай