Петък,

Васил Велев на среща с Петков. Какво обсъдиха

От: Агенция Стандарт -
343
Васил Велев на среща с Петков. Какво обсъдиха
A
A
A

След април ще се търсят по-трайни варианти за компенсиране на бизнеса. Това каза в ефира на „Денят на живо” председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев. По думите му след проведена среща с премиера Кирил Петков е станало ясно, че програмата за компенсиране на потребителите на електроенергия на свободния пазар, не само за бизнеса, но и за социалната сфера, ще продължи и през месец април.

„След април амбициите са да се разработи по-траен вариант за регулиране на този проблем. Ако няма такова решение обаче, компенсациите трябва да продължат, като парите да не се вземат от бюджета, а от свърхпечалбите на електроцентралите, каквито са препоръките на ЕК”, каза още Велев.

Той добави, че пазарният принцип в случая трябва да бъде оставен на страна, тъй като е неработещ.

Велев коментира и предложението на „Булгаргаз” за поскъпване на природния газ от април с 58%.

„Цените на  пазара за април са от порядъка на 260 лева за мегават част, това, което се предлага за април, е 180 лв. за мегават у нас - с около една трета надолу. Всичко това предвид, че само 70% от цената се определя от този пазар, другите са от тръбния газ. След това огромно увеличение цената в България през месец май не е ясно каква ще бъде, неясноти има и за април”, обясни той.

Зам.-председателят на търговско-промишлената палата Красимир Дачев коментира от своя страна, че крайният потребител е този, които ще плати сметката за предложението на „Булгаргаз”.

„Ситуацията ескалира бързо. Никой не очакваше да се стигне до тук. Трябва обаче да знаем какво и с кого договаряме. Приказваме повече по тази тема, отколкото да разсъждаваме. Липсата на политическа воля и силно фрагментираният парламент не позволяват да се вземат по-крайни мерки, а само така държавата може да се успокои.”, добави той.

По отношение на пазарния подход Дачев обясни, че негов привърженик беше Великобритания.

„Те обаче ни оставиха с раздробен електроенергиен пазар, който махна елемента на печалбата от мащаба”, каза още той.

„Няма никаква предвидимост за бизнес средата у нас. Нищо не можем да планираме по-рано от месец в най-добрия случай. Подкрепяхме болниците с необходимите количества, понякога за сметка на индустрията, а подкрепата от правителството се изрази в логистична подкрепа и компенсациите за електроенергията, които са на парче.

Васил Велев и Красимир Дачев бяха категорични, че необходимост от презапасяване със стоки няма.

„Когато има големи разлики в цените, очевидно нещо не е наред. Няма риск обаче от изчезване на стоки от пазара”, обясни Велев.

„Нямаме стресов сезон, имаме запази. Наближава и времето за новата реколта, няма предпоставка за паника”, добави Дачев.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички