Понеделник,

Валентин Михов: ББР харчи по-малко и достига до повече малки и средни фирми

От: Стандарт -
599
Валентин Михов: ББР харчи по-малко и достига до повече малки и средни фирми
A
A
A

„Работим активно Българската банка за развитие да харчи по-малко и да достига до повече малки и средни фирми, които трудно биха могли да се финансират от търговски банки. Ние сме готови да говорим с всеки, който е в нужда – както в ББР, така и в дружествата ни за микрофинансиране и лизинг“, заяви в предаването „Лице в лице“ по бТВ председателят на Надзорния съвет на ББР Валентин Михов.

Банката се стреми да достигне до 1000 малки и средни компании догодина и до нива от 50-100 кредита на месец.

„Имаме възможност за по-голяма гъвкавост, защото голяма част от продуктите ни са гарантирани от Европейския гаранционен фонд. Така ББР търси по-малко обезпечения и самоучастие от компаниите в сравнение с търговските банки“, посочи Михов.

Според него Българската банка за развитие се опитва да намери този баланс, в който не се конкурира с другите банки, но все пак фирмите, получаващи финансиране, да могат да го върнат. За да достига до максимален брой компании в нужда, банката ще въведе и дигитална платформа, чрез която те могат да кандидатстват за кредити онлайн.

„Така няма да е нужно да идват до София и всичко ще се случва по електронен път - от момента, в който решат, че искат кредит, до получаването на средствата по сметката им“, обясни Валентин Михов.

Той подчерта отново, че няма промяна в лимита на отпусканите от банката кредити.

„Новите кредити, които ББР предоставя, продължават да са ограничени до 5 млн. лв. За кредити, които са преструктурирани, т.е. компаниите са закъсали, ние оставихме възможност, ако това е в интерес на банката, да дадем допълнително финансиране. То е ограничено – за новите кредити е до 20%, тоест до 1 милион допълнително, а за по-големите кредити остава до 5 милиона лева. До момента това не е използвано и не знам дали ще бъде използвано“, обясни председателят на НС на ББР.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички