Валентин Гълъбов: Пътят към еврото внася дисциплина към банковия сектор

Когато целта е висока, но се окаже не препятствие, а трамплин, тогава идва удовлетворението

Валентин Гълъбов: Пътят към еврото внася дисциплина към банковия сектор | StandartNews.com

 

 

  • Валентин Гълъбов, tbi bank: Пътят към еврото внася допълнителна дисциплина към стабилния банков сектор у нас

 

  • Валентин Гълъбов е част от екипа на tbi от самото й създаване през 2002 г. Той е една от ключовите фигури със сериозен принос в местното развитие на групата. По настоящем, г-н Гълъбов е председател на Управителния съвет (УС) на tbi bank.

 

  • Когато целта е висока, но се окаже не препятствие, а трамплин, тогава идва удовлетворението
  • През 2023 г. ще отворим следващата страница от нашата дигитална история, казва Валентин Гълъбов, председател на УС на tbi bank в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Г-н Гълъбов, краят на годината обикновено е период, в който си правим равносметки. Каква е вашата равносметка за постигнатото от tbi през изминалата година?

- Поредната година, която е по-добра от предишната. Миналата година създадохме амбициозен бюджет и както всичко в живота -  никога няма 100-процентова гаранция дали прогнозата ще изпълни очакванията. Но успехът не ни подмина и сега сме изпълнени с  чувство на удовлетвореност. Неодитираните резултати на банката за 9-месечието на 2022 г. показват рекордна за нас нетна печалба от 30.2 млн. евро. Това е ръст от 33% спрямо същия период на предходната година и дори надвишава годишната печалба от 27.5 млн. евро за цялата 2021 г. Определено постигнахме целите си и считаме, че изпълнихме положително обществената и корпоративната ни роля в свят на изключително непредвидими вътрешни и международни събития. Чувството за растеж, което резултатите на организацията ни носи, е безценно. Всеки иска да е по-добра версия на себе си от предходната година и по този начин си поставя сам по-високи цели. Когато тези цели се окажат не препятствие, а трамплин за следващ скок, тогава удовлетворението го движи напред.   

- Банката е изявен лидер в потребителското финансиране. Предвид нарастващата икономическа несигурност и голямата конкуренция в сектора - как ще запазите предимствата, които предлагате на клиентите?

- За нас крайният клиент е човекът, за когото работим. Търсим неговата степен на удовлетвореност, защото тя е право пропорционално свързана с удовлетворението зад нашия успех - благодарение на клиента разбираме къде успяваме и къде не. Докато хората вървят по житейския си път ние им даваме улеснения за задоволяване на техните ежедневни финансови нужди. Вярваме, че банкирането като услуга трябва максимално да скъсява дистанцията с хората. Следващата ни цел е да се превърнем от "банката на отсрещния ъгъл" в "банката в телефона". Така не само ще запазим предимствата, които предлагаме на клиентите си, но и ще им ги предоставяме по лесен и бърз начин, със специално изработено за тях потребителско изживяване. През 2023 г. ще отворим следващата страница от нашата дигитална история и вярваме, че тя ще донесе и на нас, и на хората още по-голяма лекота в ежедневното банкиране.

- Къде по пътя си в това да се превърнете в иновативна финтех банка се намирате в момента?

- Ние създаваме финтех потребности на хората, които в последствие удовлетворяваме. Непосредствените ни цели са колкото се може повече настоящи и потенциални клиенти да оценят услугите, които им предлагаме в телефона им.

Възможностите на услугите, които "банката в телефона" предлага, граничат с безкрайността. Всички финансови услуги следват развитието на технологиите, а те стават все "по-умни". В tbi следваме тази динамика затова вярвам, че сме точно където трябва по пътя ни. Ние се "храним" от потребителската удовлетвореност. От началото на 2022 г. отчитаме двоен ръст в употребата на финансовите ни онлайн инструменти в България (сред които мобилното ни приложение и онлайн финансирането) и това безспорно доказва, че сме все по-предпочитан партньор за клиентите ни.

- Поколението Z е най-големият консуматор на дигитални продукти и услуги. Как успявате да "напипате пулса" на тази възрастова група и как научавате какви са нейните финансови и ежедневни потребности?

- Всяко ново поколение, което израства с технологиите, няма бариери за броя на услугите, които иска да достига чрез тях. Поколението Z, а дори и милениалите, искат да получават всичко в смартфона си. Всъщност дори и по-възрастните поколения вече се научават да използват телефона си не само като средство за комуникация, но и като средство, с което могат да извършват много на брой операции от дистанция - като пазаруване, плащане на комунални сметки и др.

За да достигнем до най-младите на пазара, проучваме много детайлно потребителското преживяване, което искат да получат и сме много бързи, защото те искат всичко да се случва бързо и с кратки стъпки. Знаем, че границата между удовлетворение и разочарование в тази възрастова група е много тънка, затова продуктите, които се стремим да предоставяме чрез мобилното приложение на tbi, носят удобство от лекотата и рационалността, с която функционират. За нас не е трудно да достигнем до потребителите, представители на поколението Z и за да ги задържим е важно да им предоставяме удобство в ежедневието чрез нашите дигитални услуги.

- Тази година банката навлезе и на гръцкия пазар и така сега оперира основно в три държави, заедно с Румъния. Каква е визията ви за развитието ви в трите локации, имайки предвид спецификите им? Каква дългосрочна визия за развитието на tbi имате?

- Много оптимистично настроен съм. Да, в България е нашата централа, но Румъния е един голям, развиващ се пазар, където потребителското поведение се припокрива точно с нашите очаквания за развитие на бизнеса ни там. Гърция е едно прекрасно откритие, защото там успяхме да положим основите от всичко научено досега и резултатите ни са чудесни. Вярваме, че ще ги надминем догодина. В южната ни съседка приложихме всичко, което сме научили до момента, но изчистено от грешки и несъвършенства - затова се надяваме бизнесът там да върви още по-гладко. Екипът ни там стартира от много високо ниво, защото знае пътя, през който минаха българският и румънският.

Виждам много динамично развитие на банката и в трите пазара, защото следват развитието на технологиите, а ние се стремим да дигитализираме банковите си услуги по най-бързия начин. Когато си един от първите, които предлагат определени продукти на пазара, заставаш пред предизвикателството да ги представиш по начин, по който клиентът да ги хареса и да се научи да ги ползва. Ние предпочитаме този път - да създаваме пазара и да удовлетворяваме търсенето, отколкото да стоим и да чакаме с времето нещата да се случват от само себе си.

- Как, според Вас, изглежда пътят към Еврозоната за България? Каква е Вашата прогноза?

- Финансовите институции в България са в стабилна ситуация през последните 20 години. Вярно е, че пътят към приемането на еврото изисква допълнителна техническа работа, но внася много елементи на дисциплина и самодисциплина, която изисква пътят към Еврозоната. Поради това, че тази дисциплина съществуваше, благодарение на валутния борд и отличната работа на регулатора, не виждам индикатори, които да ни притесняват по пътя ни към еврото. От макроикономическа гледна точка вярвам, че светът върви напред, а не назад.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай