Понеделник,

В условията на енергийна криза орган на изпълнителната власт спира най-големия производител на ток

От: Стандарт -
691
В условията на енергийна криза орган на изпълнителната власт спира най-големия производител на ток
A
A
A

Във връзка с наложена ПАМ на ТЕЦ Марица 3, заявяваме публично огромното си обезпокоение, че в период на енергийна криза орган на изпълнитената власт решава да затвори законно работещо българско дружество по неясни причини, оставяйки с неясна съдба няколко стотин души. Подобна мярка е изключително нелогична предвид факта, че както пред оторизираните институции, така и публично сме декларирали намерения за преминаване към производство на зелена енергия.

В документа за налагане на ПАМ няма конкретика, посочено е, че превишаваме нормите за допустими емисии на серен диоксид, но безспорни доказателства няма. Голяма част от завишенията, отчетени от Градската станция, са регистрирани в периоди, в които ТЕЦ Марица 3 не е бил в работен режим. Мобилната измервателна станция, която бе монтирана в близост до дружеството, не отчете нито едно завишение. За намаляване на вредните емисии използваме надеждна сероочистваща инсталация, както и електрофилтри.

            С нарастването на цените на електрическата енергия в цяла Европа, ТЕЦ Марица 3 става все по-важен икономически фактор за региона. ТЕЦ Марица 3 е единственият производител на електрическа енергия и сред най-големите данъкоплатци в Област Хасково. Осигуряваме работа на стотици местни жители, през миналата година получихме приза „Работодател на годината“ от Министерство на труда и социалната политика. Ако бъдем принудени да прекратим трудовите им договори, в областта ще възникне сериозно социално напрежение.

            С цел обследване, рехабилитация и проектни проучвания за оценяване на възможностите за създаване на чисто производство на енергия сме сключили договори с „Атоменергоремонт Козлодуй“, „Атоменергоремонт Гълъбово“ и акредитираната лаборатория „Пехливанов-Инженеринг“. Избрахме ги, защото са най-опитните компании в страната, които имат капацитета да ни помогнат както в извършването на належащите ремонтни дейности, така и в изграждането на напълно екологични мощности.

            Нееднократно заявяваме желание за срещи с компетентните институции и надлежното министерство, за да намерим заедно решение за бъдещия режим на работа на дружеството. Искаме да ни бъде позволено да подновим работа през месец май, за да осъществим необходимото обследване на мощностите за утвърждаване на ремонтна програма, която да бъде извършена в периода юни – август, когато сме предвидили да преустановим работа. Ако не бъде отменена наложената ПАМ, ще пострадат финансовите ни показатели и ще бъдем принудени да заплатим неустойки в значителни размери на всички контрагенти.

За пореден път заявяваме в публичното пространство, че изпълнението на първия проект за създаване на зелено производство на енергия е в ход. Спазвайки законовия ред, входирахме инвестиционно намерение за производство на енергия от биогаз, създаден от слама и царевични стебла. Обработката на биомаса не води до вредно въздействие за околната среда и отдавна в Европа е утвърден източник на зелена енергия. Строителството на подобни мощности се подкрепя и от Плана за възстановяване.

            Заявяваме, че за нас е неразбираемо защо се затваря дружество, което не само е обявило планове за модернизация, а и декларира публично, че ще наема нови служители за реализирането им. През последния месец увеличихме работните заплати на целия персонал.

            Спирането на дружество, което гарантира сигурно производство на енергия, както и стотици работни места, е несправедливо и нелогично в период на невиждана енергийна криза и война. Със закриване на цели мощности ли ще се запази енергийната независимост на България? С такива решения скоро в България ще е тъмно!


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията