Голяма новина за газа от Турция

Доставката на втечнен природен газ е от американската компания "Шениер"

Голяма новина за газа от Турция | StandartNews.com

Втечнен природен газ в първи танкер за България ще пристигне съгласно сключеното между "Булгаргаз" ЕАД и турската компания "Боташ" споразумение за достъп до газовата инфраструктура на Турция. Корабът ще акостира на терминал "Marmara Ereglisi LNG".

По този повод от 11:00 часа местно време министърът на енергетиката Росен Христов и изпълнителният директор на "Булгаргаз" ЕАД Деница Златева ще посетят терминала, който се намира на 35 км източно от град Текирдаг на брега на Мраморно море.

Доставката на втечнен природен газ е от американската компания "Шениер" (Cheniere Energy, Inc.), която спечели обявения от обществения доставчик през месец септември 2022 г. търг за осигуряване на необходимите количества за 2023 г., съобщиха от пресцентъра на "Булгаргаз". Едно от условията на газовата компания за участие в търга беше източниците на доставката на втечнен природен газ да бъдат от държави без наложени санкции, ембарго или каквито и да било търговски ограничения.

Припомняме, че споразумението между "Боташ" и "Булгаргаз" беше подписано в София на 3 януари тази година и е със срок 13 години. С него българският обществен доставчик получи достъп до пет терминала за втечнен природен газ и газопреносната мрежа на Турция. Предвижда се 1,5 млрд. куб. метра газ да бъдат трансферирани на година.

Танкерът, който ще пристигне на 12 април, е за 50 млн. куб. метра, информира още в края на март изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева. Газовата компания е подписала договор с доставчика и няма посредници. Плаща се сумата за слот, регазификация, съхранение и пренос до точката за междусистемно свързване между България и Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай