Уника: Работим отговорно, спазваме закона

Всички взаимоотношения между нашата компания и клиентите ни са регулирани от условията по сключените договори и закона

Уника: Работим отговорно, спазваме закона | StandartNews.com

През цялото време сме работили отговорно и компетентно, като сме спазили законовите срокове. Така застрахователна компания „Уника” коментира застрахователния казус на най-голямото месодобивно предприятие в България – Унитемп, който ви разказахме миналата седмица.

Преди година и половина унищожителен пожар срива до основи предприятието край пловдивското село Войводиново. Собственикът и неговият екип обаче не се примиряват с жестоката участ и с цената на много усилия и средства на 1.09.2019 предприятието е частично възстановено и работи на около 60% от предишните си обеми. Унитемп ЕООД е българска компания, в състава на Бартлинк Холдинг АД. Унитемп представлява производствената част на холдинга, а фирма Бартлинк Интернашънъл ООД - търговската. През 2007 г. компанията открива единствената за България индустриална транжорна с пълна автоматизация и интеграция на производствените процеси. Големият подем в развитието на Унитемп приключва на 10.02.2019 в резултат на унищожителния пожар.

Застрахователят Уника и досега отказва да заплати пълното застрахователно обезщетение. Едва на 24.10. 2019 г., осем месеца след датата на пожара, Уника излизат със становище в което се казва: "ЗК Уника АД не признава размера и основанието на посочените претенции, като същото следва да се разглежда като израз на намерението на застрахователя да уреди спора извънсъдебно..." Впоследствие предлага да заплати нищожната сума възлизаща на едва 17% от размера на застрахователната сума, а след дълги и мъчителни преговори, в които Унитемп привлича на своя страна най-големия застрахователен брокер "Марш", Уника решава да заплати около 3 млн. евро, което е едва 30% от застрахователната сума. В момента КФН извършва проверка на работата на ЗК "Уника" АД с цел да установи има ли нарушения в процеса на ликвидация на щетата и защо застрахователят е решил да изплати само 30% от сумата по застраховката.

През цялото време сме работили отговорно и компетентно, като сме спазили законовите срокове, заявява Управителният съвет на „Уника” в право на отговор до „Стандарт”. „С цялата си отговорност заявяваме, че от самото начало дружеството ни е действало своевременно и усилено е работило за приключване на този застрахователен случай, което и сме направили с изплащане на дължимото обезщетение, съответстващо на претърпените вреди, условията на сключените договори и закона. Всички взаимоотношения между нашата компания и клиентите ни са регулирани от условията по сключените договори и закона. Именно в тях, ясно са дефинирани и обяснени обстоятелствата и сроковете, при които следва да се ангажира нашата отговорност за изплащане на обезщетение. Това са и принципите, които прилагаме при разглеждане на застрахователните събития, независимо от това дали се касае за клиенти физическо или юридическо лице”, заявяват още компанията.

Ето пълният текст на правото на отговор на Застрахователна компания „УНИКА“ АД:

Във връзка с публикуван материал във вестник „Стандарт“ от 20/08/2020г. и на сайта www.standartnews.com от 21/08/2020г., относно представляваната от нас застрахователна компания „УНИКА“, желаем да се възползваме от правото си на отговор, съгласно Етичния кодекс на българските медии.

Въпросният пожар в месарския цех в село Войводиново през февруари 2019 година несъмнено е голяма по обхват щета, засегнала и унищожила голяма част от предприятието, като са били увредени и множество материални активи.

Установяването на причините и размера на щетите върху увреденото имущество, беше продължителен процес, при който се извършиха множество огледи и бяха ангажирани редица експерти. Не на последно място, от съществено значение бе и резултатът от образуваното досъдебно производство, тъй като в компетенциите на разследването е да се установят причините за пожара.

Държавното разследване приключи в края на месец декември 2019 година, като до този момент бяха извършени и редица действия от страна на ЗК „УНИКА“, имащи за цел да установят размера на вредите. Между двете дружества, вкл. и представляващите застрахования „Унитемп“ ООД адвокати и лично неговия управител, са проведени множество срещи, като същите са присъствали и на огледите на територията на предприятието, проведени от наши експерти, както и беше разменена голяма по обем комуникация.

Предвид това, категорично не може да се съгласим с твърдението, че не е оказано нужното съдействие от наша страна. Напротив, въпреки затруднения от различно естество, вкл. и не представяне на документи, през цялото време сме работили отговорно и компетентно, като сме спазили законовите срокове и в крайна сметка сме се произнесли, като сме заплатили полагащото се обезщетение.

С цялата си отговорност заявяваме, че от самото начало дружеството ни е действало своевременно и усилено е работило за приключване на този застрахователен случай, което и сме направили с изплащане на дължимото обезщетение, съответстващо на претърпените вреди, условията на сключените договори и закона.

В допълнение на горното, както „Унитемп“, така и неговите кредитори са уведомени по надлежен писмен ред за начина на формиране на обезщетението, като са изложени подробно всички аргументи, даващи и основание за нашето крайно решение.

Всички взаимоотношения между нашата компания и клиентите ни са регулирани от условията по сключените договори и закона. Именно в тях, ясно са дефинирани и обяснени обстоятелствата и сроковете, при които следва да се ангажира нашата отговорност за изплащане на обезщетение. Това са и принципите, които прилагаме при разглеждане на застрахователните събития, независимо от това дали се касае за клиенти физическо или юридическо лице.

Предвид, че законодателят е придал качеството на „застрахователна тайна“ на информацията, която се отнася до застрахованите лица, не можем да дадем публичност на детайли по случая, но ако това бе възможно, не би било трудно всеки да види фактите и да разбере, че са изложени очевидно неверни твърдения и се правят внушения относно коректността на действията на ЗК „УНИКА“.

Застрахователна компания „УНИКА“ АД е част от международната група UNIQA Group, която е една от водещите застрахователни групи на основните си пазари в Австрия и Централна и Източна Европа, с над 20 000 служители и ексклузивни търговски партньори обслужват близо 10 милиона клиенти в 18 страни. Като такава никога не сме си позволявали професионално отношение, уронващо престижа ни. Ето защо считаме, че подобни действия и твърдения, търсещи лична изгода и подвеждане на обществеността с некоректна информация, са недопустими.

С Уважение,

Управителния съвет на ЗК „УНИКА“ АД

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай