Украйна ще погаси дълга си към "Газпром"

Медведев призова да се привършва с „газовия комунизъм"

Украйна ще погаси дълга си към "Газпром" | StandartNews.com

Киев. "Украйна ще погаси задълженията си пред „Газпром" за доставения й природен газ", заяви министърът на енергетиката и въгледобивната промишленост на страната Едуард Ставицкий, предаде ИТАР-ТАСС.

Той подчерта, че Киев „винаги се е разплащал за газта и ще се разплати и този път". Ставицкий заяви, че делегация на „Нефтогаз Украйна", оглавявана от ръководителя на компанията Евгений Бакулин в момента се намира в Москва за преговори за газа. Министърът изказа предположение, че резултати от преговорите може да се очакват още днес или утре.

Премиерът на Украйна Николай Азаров също призна, че съществуват проблеми със заплащането на руския газ, но заяви, че те не са критични, предаде РИА Новости.

„Проблеми има, но те не са критични. Правителството държи въпроса под контрол", заяви Азаров.

Вероятността за нова газова война между Русия и Украйна стана по-голяма във вторник, след като руският държавен енергиен гигант „Газпром" изрази недоволството си от неуредените дългове на Киев в размер на 882 милиона долара и поиска бързото им връщане.

Опасенията на „Газпром" бяха изразени само месец преди очакваното подписване на споразумението между Украйна и ЕС за асоцииране, което разгневи Кремъл.

Това развитие на ситуацията събужда спомените от 2006 и 2009 г., когато Русия спря доставките на природен газ за Украйна и остави много европейски държави без енергийни ресурси в средата на зимата.

Премиерът на Русия Дмитрий Медведев призова да се привършва с „газовия комунизъм" и да се осигури стопроцентово събиране на плащанията за доставките на газ в руските региони. От „Газпром" не виждат друг вариант, освен въвеждането на авансови плащания за руското население. Вчера руският премиер проведе съвещание, посветено на проблемите със задълженията при доставките на газ. Преди всичко той искаше да разбере какво ще се прави с тези, които не плащат вътре в самата страна. Обаче неплащането на газовите договори е актуална тема и за международните доставки, пише „Российская газета".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай