Удължиха срока за експлоатация на VІ блок на АЕЦ "Козлодуй"

С това приключи програмата за удължаване на срока за експлоатация на двата блока на атомната централа

Удължиха срока за експлоатация на VІ блок на АЕЦ "Козлодуй" | StandartNews.com

Председателят на Агенцията за ядрено регулиране Лъчезар Костов връчи днес на специална церемония в агенцията лиценза за шести блок на АЕЦ "Козлодуй" на шефа на централата Наско Михов. По този повод Михов заяви: "Днес е хубав ден за българската ядрена енергетика". На церемонията присъстваха и вицепремиерът Марияна Николова и министърът на енергетиката Теменужка Петкова.  

След модернизацията, животът на шести блок бе удължен с 30 години, но максималният срок на лицензията, която може да издаде Агенцията за ядрено регулиране, е 10 години.

С това приключи програмата за удължаване на срока за експлоатация на двата блока на атомната централа, която започна през 2012 година. Преди 2 години лиценз получи и пети блок.

Министър Теменужка Петкова заяви, че денят е хубав за цялата българска енергетиката и българската икономика, тъй като АЕЦ "Козлодуй" произвежда 34% от електроенергията в държавата на достъпни цени. Тя подчерта, че с лицензията на шести блок правителството е изпълнило един от основните си приоритети, а именно удължаване срока за експлоатация на пети и шести блок.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай