Удар с цените по морето в пика на лятото

Ще се бръкнете по-дълбоко за почивката.

Удар с цените по морето в пика на лятото | StandartNews.com

Нов ръст в цените на почивката по морето в пика на сезона. От средата на юли и началото на август хотелиерите готвят нови, по-високи цени на нощувките, показа проверка на NOVA. Заради инфлацията ваканцията в курортите по Черноморието ще ни излезе средно с 20-30% по-скъпо в сравнение с миналото лято.

През август - 30 процента отгоре

В пика на активния сезон туристите ги очаква нов ръст на цените по родното Черноморие, тъй като търсенето нараства във всички курорти. Така през август ще почиваме поне с 30% по-скъпо спрямо миналото лято. И за седмица край морето ще трябва да платим поне 200-300 лв. отгоре.    

По-солено това лято ни излиза и сянката на плажа –в някои от курортите комплектът от два шезлонга и чадър започва от 30 лв. А на места сянката струва колкото една нощувка в хотел. С минимум 10-15% нагоре са и цените в менютата на ресторантите край морето.

Безумен скандал на уникален наш плаж

За сериозни нередности сигнализира буден гражданин, след като е посетил един от най-приятните плажове по българското Черноморие, пише Plovdiv24.bg.

"Здравейте, повече от 15 години посещаваме плаж "Аркутино". На 17.07.2022г. при много хубаво време, зелен флаг и желание от наша страна да се настаним на пясъчната ивица на около 1-1,5 м. от водата, спасител на предпоследен пост от охраняема зона със свободен достъп ни каза, че не можем да си поставим хавлиите си до брега, защото пречим на видимостта.

При въпроса на коя видимост пречим, в коя наредба, правилник или договор за концесия е посочено на какво разстояние от водата трябва да се настаняват туристите ни беше отговорено, че "Така им е наредено“ и трябвало да се изместим по - навътре на плажната ивица.

Където и да сме били досега на плаж, никъде не са ни поставяли условия къде точно да разпънем хавлиите си.През целия ден при всеки опит желаещите да се насладят на прекрасното море и гледка се започваше разправия с почиващите къде трябва да се настанят на плажа.

С такова отношение не се учудвам, че гражданите на Р България предпочитат да почиват в Гърция и Турция и в края на сезона всички ще започнат да изготвят анализи, защо сезона е бил слаб."

Туристи щурмуват 5 нови места по Южното ни Черноморие

Туристи щурмуват 5 нови плажа, които от тази година са част от престижния списък на Синия флаг.

Международното отличие, с което се сертифицират най-чистите пясъчни ивици в света, по традиция привлича по-засилен интерес. У нас има общо 18 такива локации, което е рекорден брой. За пореден път област Бургас води класацията с наградени, но тази година в надпреварата мощно навлиза и Добрич.

Именно там се намират три от новоприетите в елитния лист плажове – Бялата лагуна в Каварна, Албена и северният плаж в Кранево. Останалите два са централният плаж в Обзор и плажът на къмпинг „Черноморец“.

Варна остава само с две отличени дестинации – плажът в Златни пясъци и плаж Слънчев ден, който се намира в Св. св. Константин и Елена. Останалите топдестинации с екоетикет се намират в Св. Влас, Слънчев бряг, Несебър, Поморие, Созопол, Дюни и Аркутино.

Как се дава заветният Син флаг

Плажовете получават наградата Син флаг само за един сезон, като всяка година трябва да отговарят на международнопризнатите критерии, за да получат сертификат отново. Изискванията са не само плажът, но и водата за къпане да бъдат качествени и чисти, да има местни екосистеми, карта на пясъчната ивица с означени съоръжения, правила за поведение и т.н.

Освен това в зоната не трябва да има индустриални, отпадни или канализационни изтичания, а водораслите и другите естествени отпадъци трябва да се отстраняват. Нужни са и кошчета за рециклиране, чисти тоалетни, средства за първа помощ, източник на питейна вода и достатъчно спасители.

На юг

За чистотата на водата отговарят регионалните здравни инспекции и регионалните инспекции по околната среда и водите. Според РЗИ – Бургас, морската вода по Южното Черноморие е кристално чиста. От Обзор до Синеморец не е регистрирано нито едно отклонение от нормите. Мониторингът се извършва от началото на месец май по предварителен график за пробонабиране в 49 зони за къпане.

„От направените изследвания се установи, че с отлично качество са повече от 50% от зоните, а останалите са с добро качество. Няма нито един анализ, който да отчита лошо или задоволително качество“, твърдят здравните власти. От РИОСВ-Бургас също потвърдиха, че водата в морето е чиста, като посочиха, че всички курорти по Южното Черноморие вече имат пречиствателни станции.

От тях пречистените води се отвеждат чрез дълбоководно заустване на 2 км навътре в морето. Къмпинг „Юг“, ваканционният комплекс Свети Тома, в.с. Елените и в.с. Дюни имат собствени пречиствателни станции, като тази на Елените поема част от отпадните води и на курорта Свети Влас.

Останалата част се отвежда към пречиствателната станция, която обслужва Слънчев бряг, Равда и Несебър. С новата пречиствателна станция в Созопол бе тотално ликвидиран проблемът с изливането на отпадни води в морето. Извън колекторите и канализационната мрежа обаче остават повечето от къмпингите по Южното Черноморие и за тях проблемът стои на дневен ред, признават от РИОСВ-Бургас.

На север

По Северното Черноморие също се радват на чиста вода. Във всички 23 зони за къпане във Варна и района морската вода отговаря на показателите за отлично качество.Единствено Офицерският плаж е с добро, но всички изследвания там също са в норма. Останалите три варненски плажа – Централен, Южен и Аспарухово, са издържали всички „изпити“ до момента и ще бъдат подложени на учестен мониторинг по три пъти в месеца.

На останалите зони за къпане пробите до края на лятото ще се взимат през две седмици, съобщи д-р Веселина Божилова, началник-отдел „Държавен здравен контрол“ в РЗИ-Варна. Обхватът на мониторинга включва територията от пречиствателната станция на Златни пясъци на север до къмпинг „Луна“ – на юг. И докато здравните власти се грижат за чистотата на водата, доброволци се грижат за тази на плажовете. Всяка неделя група ангажирани хора се събират край морето, за да почистят пясъчните ивици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай