Удължиха срока на старите бандероли

Удължиха срока на старите бандероли | StandartNews.com

София. Бутилките с алкохол, облепени със стари бандероли, които бяха пуснати на пазара в края на 2008 г., ще може да се продават до 30 юни 2015 г. Заповедта за удължаване на срока на валидност на старите бандероли е подписана от министъра на финансите Владислав Горанов на 23 декември и ще бъде обнародвана в Държавен вестник до края на 2014 г., обявиха от МФ.

Правото на министъра на финансите да удължи срока за продажба на акцизни стоки със стари бандероли беше дадено с приетите наскоро от кабинета промени в Наредбата за реда и начина за въвеждане на бандеролите за бутилирани алкохолни напитки. Мотивите за тази промяна са, че бутилките със скъп алкохол, както и луксозните пури се реализират много бавно на пазара в България. Често бутилки със скъп алкохол залежават по няколко години в магазина и не би трябвало да се забранява продажбата им заради изтичане на срока на бандерола.

Със заповед на министъра на финансите Владислав Горанов от 22 декември е удължен и срокът за продажба на тютюневи изделия, които са облепени със стари бандероли. Така пури и пурети, облепени с бандероли, които бяха одобрени в края на 2008 г., ще може да се продават до 30 юни 2015 г. Цигари и тютюн за пушене, облепени с бандероли, които бяха одобрени в края на 2009 г., ще може да се продават до 31 март 2015 г. С удължаването на срока за продажба на акцизни стоки със стари бандероли няма да се наложи унищожаване на стоки, годни за консумация, коментират от Министерството на финансите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай