Удължават живота на V и VI блок с 360 млн.

Удължават живота на  V и VI блок с 360 млн. | StandartNews.com

Срокът на експлоатация на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" ще бъде продължен, а 360 милиона евро ще струва увеличаването живота на реакторите и на тяхната мощност. Това заявиха в Москва изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг (БЕХ) Жаклен Коен и директорът на АЕЦ "Козлодуй" Димитър Ангелов. Двамата участваха в VII международен форум "Атомекспо 2015".

"Разходите за удължаване на срока за експлоатация на пети и шести блок ще бъдат около 360 млн. евро", каза още директорът на ядрената ни централа, цитиран от БГНЕС. Ангелов посочи, че има разминаване с разчетите на Министерството на енергетиката, които очакват проектите да костват около 240 млн. евро. А като причина за това изтъкна допълнителните мерки за повишаване на мощността на пети блок до 104% от първоначалния му капацитет.

"Няма основания за притеснение, че проектът за удължаване на живота на пети и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" може да се забави", подчерта от своя страна Коен. Междувременно Ангелов отбеляза, че "слуховете за забавяне на работата по проекта са безотговорни". И припомни, че при последния планов ремонт на пети блок са извършени всички планирани дейности. Според директора на атомната ни централа експертите от консорциума между "Росенергоатом" и френската EDF, които са участвали в проверката, са определили състоянието му като "прекрасно".

Българският ядрен регулатор ще има една година от 5 ноември 2016 до към 5 ноември 2017 г., за да направи всички проверки и да зададе всички въпроси, за да вземе решението за удължаването на ресурса на двата реактора, стана ясно още от думите на Ангелов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай