Учени: Парите са по-мръсни от тоалетна чиния

Учени: Парите са по-мръсни от тоалетна чиния | StandartNews.com

Учени доказаха, че парите, които пипаме всеки ден, съдържат много по-мръсни, отколкото ги смятаме. Техните опити показват, че върху монета от един паунд могат да бъдат открити много повече бактерии, отколкото върху тоалетна чиния, която се почиства редовно

Оказва се, че британският паунд е най-мръсен от различните видове пари, следват го датската крона и руската рубла.

26 хил. бактерии се съдържат в една най-обикновена банкнота. Представете си колко попадат по ръцете ни всеки ден. В тази връзка учените алармират, че трябва редовно да си дезинфекцираме ръцете след употреба на пари.

Проучване сред британците показва, че почти половината от тях не си мият ръцете след пипане на пари. Във Франция и Унгария най-добре знаят колко мръсни могат да бъдат парите, но и там повечето хора не мият ръцете си, показват данните. От друга страна 43% от британците са отговорили, че парите за тях са чисти. Британците са най-малко склонни в цяла Европа да си мият ръцете, също и хората в Дания.

Проучването показва, че само 4 на всеки 10 европейци смята да поддържа по-добра хигиена на ръцете си опита да спазва по-добра хигиена и твърди, че безконтактното плащане с карта ще помогне за това. Повече от половината анкетирани са отговорили, че предпочитат да използват този метод, вместо да докосват мръсните пари.

Хората трудно правят негативни асоциации с парите, защото те са израз на успеха, който постигат, обяснява психологът Дона Доусън. "Макар че знаем, че парите са източник на микроби и бактерии, ние не свързваме болестите с държането и пипането на пари", казва още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай