Тютюнджии с ултиматум за изкупуването на тютюна

Тютюнджии с ултиматум за изкупуването на тютюна | StandartNews.com

Няма да има протести в следващите седем дни, обявиха тютюнопроизводители след срещата си в петък със земеделския министър Десислава Танева.

„Министърът ни увери, че ще разговаря с представителите на фирмите, които изкупуват тютюна в страната. Дадохме срок от 1 седмица да започне прибирането и на тези количества, които не са договорирани. Ако това не се случи, сме готови за протести", каза председателят на Сдружение „Басма" Иван Сабахлъков от град Хаджидимово.

Само в Неврокопския край за 40% от произведената продукция няма подписани договори с фирмите, става въпрос за близо 2000 тона „зелено злато", разкри кметът на община Сатовча Арбен Мименов, който е председател на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн. Министър Танева е поела ангажимент да съдейства за изкупуването на цялата реколта от миналата година. Друг важен въпрос е приемането на промените в Закона за тютюна и тютюневите изделия, които да гарантират правата на тютюнджиите.

„Добрата новина е, че с тях държавата ще регламентира целия процес, а няма да стои безучастно отстрани. Ще се въведат регистри. Ще има ясни правила. Ще се знае кога е началото и краят на изкупната кампания, минимална изкупна цена, срокът на плащане", уточни Мименов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай