Тютюнджии с мирен протест в Хаджидимово

Тютюнджии с мирен протест в Хаджидимово | StandartNews.com

Благоевград. Нов мирен протест на тютюнопроизводители ще има днес в Хаджидимово. Митингът ще е на площада в града и ще започне в 10,30 часа.

Организира го Сдружение „Басма", което бе регистрирано наскоро в съда.

„Дават ни под 4 лева за килограм тютюн, което е пладнешки обир. Неплатимите количества достигат 10-12%, това значи, че от 100 кг отказват да ни платят над 10 кг. А допустимият процент е 4-5%. Ще си отстояваме правата докрай", сподели председателят на сдружението Иван Сабахлъков.

Той увери, че няма да предприемат крайни действия и да блокират пътища в региона. Ще кажат исканията си на висок глас и ще очакват бърза реакция от компетентните институции. Не се ли промени нищо, ще стане страшно, протестите няма да спрат, ще спрем движението за Гърция, предупреди Сабахлъков.

Той се жалва, че държавата е абдикирала от проблемите на тютюнджиите за пореден път. „Как в Северна Гърция получават над 4 евро за килограм от същия тютюн? А ние два пъти по-малко", споделя Сабахлъков.

В същото време у нас работата е много трудоемка, все още се мъчим с „Белчо и Сивушка", а в южната ни съседка имат необходимата техника, допълва тютюнджията. Той още преди месец алармира, че стопаните се стягат за протести и за блокиране на пътищата в региона. Защото много тютюнджии разчитат единствено на тютюна за доходи и на практика не са вземали пари от миналата Нова Година. Сега доста от тях ще останат без средства за наближаващите коледни и новогодишни празници.

„Хората са отчаяни. Някои се отказват от тютюнопроизводството. Други отиват на гурбет. Но тези, които изкарваме хляба си с пот на челото, искаме адекватна реакция и защита от държавата и реални изкупни цени на тютюна", казват тютюнджии от Неврокопския край.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай