Тютюнджии искат минимална изкупна цена на тютюна

Тютюнджии искат минимална изкупна цена на тютюна | StandartNews.com

Благоевград. Представители на тютюнопроизводители и кметове провеждат спешна среща в парламента днес заради забавянето на изкупната кампания на тютюна. Към момента фирмите не са взели и един лист от „зеленото злато" в цялата страна.

Производителите са категорични, че с времето качеството на тютюна пада.

„Силно сме обезпокоени, притеснени и възмутени от забавената изкупна кампания. затова потърсихме съдействие от държавата в лицето на депутатите и на земеделското министерство. Правя всичко възможно, за да защитя правата на тютюнджиите", заяви председателят на Сдружението на производителите на ориенталски тютюн и кмет на община Сатовча Арбен Мименов.

Той и останалите от бранша настояват за бързи промени в Закона за тютюна и тютюневите изделия. Искат въвеждането на минимална изкупна цена на тютюна, под която да не могат да купуват фирмите. Да се върнат държавните комисии, които при оплакване от тютюнджии, че са ощетени, да правят проверки и корекции. Да се регламентира точна дата за начало на изкупната кампания и да се въведе електронен регистър на тютюнопроизводителите в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай