Тютюнджии готови за стачка

Тютюнджии готови за стачка | StandartNews.com

Без новия закон фалираме, скочиха производители от Пиринско

Тютюнопроизводители от Гоцеделчевско настояха вчера пред депутати за спешно приемане на новия закон за тютюна. И предупредиха, че през есента имат готовност за стачни действия и блокиране на пътища в региона.

За съжаление видяхме, че и през тази седмица в програмата на парламента текстовете не са включени, заявиха Осман Маджар и Бейсан Низам от селата Дебрен и Долно Дряново. Без закона отново няма да имаме защита по сроковете за старта на кампанията, както и за изкупните цени, констатира Емил Авдиков от село Скребатно. Реколтата през 2013-та година започна да се изкупува едва през януари тази година със силно влошено качество, припомниха тютюнопроизводителите. И настояха държавата да защити интересите им, тъй като тонове продукция буквално е мухлясала в очакване на изкупуването й. В Италия, Франция, Полша тютюнопроизводството е развито като бизнес сектор, а у нас повече от 100 000 български семейства се препитават от това, без да имат помощ от държавата, заявиха производителите. Само в село Дебрен над 1700 души отглеждат тютюн, а от района се произвежда годишно 600 тона продукция.

Фиксираните дати са елемент от сигурността за семействата, а в новия закон имаме гаранция за старт и финал на кампанията, уточниха производителите.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай