Турция удря превозвачи с проверки за крадени коли

Пращат номерата от шаситата в Интерпол и чакат резултатите до 7 дни

Турция удря превозвачи с проверки за крадени коли | StandartNews.com

София. Турция продължава да притиска превозвачите ни. На особено щателни проверки са подложени автовозите, които карат леки коли втора ръка от Централна Европа за Сирия.

Проблемът е, че всичките леки автомобили втора употреба, които се появят върху автовози на турската граница, се задържат от местните власти за проверка дали са крадени, коментира експерт от Националното сдружение на българските превозвачи (НСБП). Номерата на техните шасита се изпращат в Интерпол, което налага автовозите да чакат резултатите между 3 и 7 дни, обясни експертът. Именно това задържане прави транспортът с автовози нерентабилен. За престоя на турска територия превозвачите плащат такса паркинг за автовозите и командировъчни на шофьорите. Тези допълнителни разходи на практика изяждат печалбите на българските превозвачи.

Въпреки това заради засиленото търсене на автомобили втора ръка в Сирия превозите до арабската страна се увеличават. Това е и една от причините родни превозвачи да започнат да се опасяват, че в най-скоро време може да се изчерпят турските разрешителни за превоз на товари - двустранни и за трета страна.

Няма никакви проблеми с различните типове разрешителни за превоз на товари до Турция, включително и на леки автомобили с автовози. Това заяви изпълнителният директор на ИА "Автомобилна администрация" Димитър Ганев.
Имаше само някакви съмнения дали ще стигнат турските разрешителни за трета страна. По принцип всяка година техният брой е малък и затова открай време не задоволяват търсенето на нашите превозвачи, обясни той. Освен това поради създалата се през последните месеци на турската граница ситуация, се наложи да задържаме известен брой такива разрешителни, каза Ганев. Целта беше да оказваме помощ на нашите превозвачи, които турските власти искаха да глобяват с по 3000 евро, допълни той. Знаете, че поради погрешно тълкувание на международните спогодби се случваше турските власти да не признават нашите многократни и многостранни СЕМТ разрешителни. Това принуди ИА "Автомобилна администрация" да спасява задържаните наши камиони с турски разрешителни за трета страна. По този начин броят на тези документи, които и без това не достигат, намаля. От няколко дни ситуацията на българо-турската граница обаче е спокойна, разрешителни има от всичките видове, заяви Ганев. Освен това ние взехме решение оставащите между 300 и 400 неизползвани турски разрешителни за трета страна да бъдат пускани равномерно до края на годината, поради което напрежение на българо-турската граница няма да има, категоричен е шефът на ИААА Димитър Ганев.

Снаряди вдигнаха цените

Износът на леки коли от нашите автокъщи към Сирия се засили след началото на гражданската война. Тук пристигаха сирийци, които купуваха коли втора употреба и ги откарваха в арабската страна. Разрастването на войната обаче допълнително отприщи търсенето на коли в Сирия, което вдигна и цените им. Основната причина за това са осколките от взривяваните снаряди, които превръщат хиляди паркирани по улиците на сирийските селища автомобили в скрап. Търсенето на коли втора ръка в Сирия нарасна толкова, че дори и вносът с автовози не успява да го задоволи. Най-масово се внасят коли на възраст 6-10 години, най-вече от Германия и Австрия. Заради сраженията автовозите не влизат в Сипиа, а разтоварват колите малко преди турско-сирийската граница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай