Цените на газа тръгват надолу

Премиерът доволен от подписаните споразумения

Цените на газа тръгват надолу | StandartNews.com

Варна. Държавата и руската фирма "Газпром" подписаха споразумение за намаляване на цените на синьото гориво с 11% от април до края на годината. Това съобщи министърът на енергетиката Делян Добрев на брифинг във Варна днес.

За момента не може да се каже какво ще е номиналното изражение на намалението, тъй като то зависи от потреблението до края на 2012 г. Следващият договор с руския монополист за доставка на газ от 1 януари 2013-а трябва да бъде подписан до 15 ноември.

Държавата ни е сключила още две споразумения с руския монополист. С първото България се ангажира да подпише инвестиционно решение за „Южен поток”. Второто споразумение засяга доставките на газ през следващата година.

Изключително съм доволен от подписаните днес споразумения в областта на енергетиката. Това заяви пред Фокус премиерът Бойко Борисов по повод договора за предпроектното проучване за 7-ми блок на АЕЦ „Козлодуй” и трите протокола, подписани с руската компания „Газпром”.

Премиерът заяви, че с подписаните споразумения се спестяват стотици хиляди левове на данъкоплатците. С 16 % по-ниска е цената на договора с „Уестингхаус” спрямо първоначално предложената оферта. По трите протокола, подписани с „Газпром”, отстъпката е средно от 11 %.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай