Цените в магазините в евро и лева? Каримански каза възможно ли е

Би било добре да бъде приет и Законът за еврото

Цените в магазините в евро и лева? Каримански каза възможно ли е | StandartNews.com

„Ако има достатъчно бърза реакция, може и в началото на следващата година да се случи – зависи от организацията, от техническите способи на отделните търговски мрежи. Това в момента не е задължителна норма и не виждам как би била постигната, ако няма консенсус в парламента“, така финансистът Любомир Каримански обясни възможността от догодина да получаваме заплатите си и да плащаме в магазина по избор - с лев или евро. Това предвижда финансовият министър Асен Василев, а преговорите с Европейската централна банка вече са в ход, съобщава Евронюз.

Аз съм позитивно настроен за тази идея, подкрепям я – всички цени в супермаркетите да бъдат обявени в евро и в лева, за да бъде по-лесно на гражданите да се ориентират. За това, че няма да има някакъв непредвиден сценарий, от гледна точка на неоснователно повишаване на цените.

Това го предложих още юли миналата година.

Курсът задължително трябва да бъде 1.95583 лева за евро. Няма да има различен курс, ако искаме да се придържаме към това, което вече е комуникирано пред обществото и в парламента.

Би било добре да бъде приет и Законът за еврото.

Пазаруването и в лев, и в евро, не е толкова бързо възможно, все пак цялата платежна система трябва да бъде пренастроена и за пазаруване в евро. Изисква време. Ще бъде необходим период от поне шест месеца, за да могат системите да се пренастроят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай