Цените в лева и евро преди юли, за да свикнем

Това предлага съветникът на служебния финансов министър Любомир Каримански

Цените в лева и евро преди юли, за да свикнем | StandartNews.com

Цените в някои магазини пилотно да бъдат обозначени с етикети и в евро, и в левове още преди юли месец. Това предлага съветникът на служебния финансов министър Любомир Каримански като средство за ограничение на инфлацията.

"Окончателното решение дали България ще влезе в еврозоната ще бъде взето в края на юли. Защо цените да не бъдат и в лева, и в евро преди това. Нали искаме да подготвим българския гражданин за това, което ще бъде направено в магазинната мрежа. Затова предлагам да се избърза, ако трябва да бъде с определена мрежа от магазини, които да са опитно поле. За да може гражданите да свикнат", коментира финансистът в интервю по БНР.

"На противниците, които искат да саботират процеса по влизане в еврозоната, бих отговорил по следния начин - ако не влезем еврозоната, ако процесът се забави, не съм сигурен, че този съществуващ Валутен борд може да издържи още по същия начин, по който досега. Тогава притесненията на българите ще се увеличат многократно".

Каримански посочи, че е важно изпълнителната власт и законодателната власт да си подадат ръце при решаването на всички проблеми, свързани със спекулата в България.

"Голяма част от спекулативното увеличаване на цените влияе за поддържане на темпа на инфлация, който имаме в момента", смята Каримански.

Относно бюджета за тази година, според него, ако не се сформира кабинет до края на април, е необходимо да бъде внесен редовен бюджет от служебно правителство, като в него трябва да има базови статии, без да се задават политики.

По думите му икономиката ще се забави с процент - между 0,5 и 1,9 на сто, и това означава, че трябва да намалим разходите, от които можем да се лишим.

  

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай