Цената на златото се срина на световните пазари

Цената на златото се срина на световните пазари  | StandartNews.com

Цената на златото се срина. Само за няколко часа благородният метал вчера падна с близо 7%, след като в края на миналата седмица загуби 4,7%. Така само за два дни спадът е с 12%, и е вече с под 25% под историческия си рекорд. Това шокира редица играчи на пазара.

Вчера златото потъна с близо 100 долара до 1397 долара за тройунция, като премина психологическата граница от 1400 долара. Разпродажбите започнаха още с отварянето на пазарите и свалиха котировките на благородния метал до най-ниското им ниво от повече от две години. Цената на златото вече е повече от 25% под рекордните 1920,80 долара за тройунция, достигната през септември 2011 г.

Основна роля за пазарните настроения изиграха данните за икономическия ръст на Китай през първото тримесечие на годината, който се оказа под очакванията на анализаторите. Ръстът на китайската икономика се е забавил до 7,7%, при прогнозирани 8%. Данните за индустриалното производство на Китай също се оказаха под очакваното. Като най-големият потребител на суровини в света, Китай е важен фактор за динамиката на пазарите. Падането на златото беше свързано и с очакванията, че Федералният резерв на САЩ е все по-близо до прекратяване на програмите за вливане на ликвидност на финансовите пазари.

Според редица анализатори излизането на света от финансовата криза също води до падане на цената на златото, тъй като инвеситорите се насочват към по-рискови активи. Възможността някои централни банки да продават злато, за да финансират бюджетни дефицити, също сваля цената на метала. Например има спекулации, че подобен ход може да направи Кипър, с оглед нуждата да се осигурят 6 млрд. евро.

Заедно със златото вчера силен натиск преживя и среброто. На борсата в Лондон среброто поевтиня с 9,2% до 23,6 долара за тройунция. Петролът също се срина и достигна нива от лятото на миналата година. Лекият американски петрол загуби $2,64 до $88,70 за барел. Негативизмът на пазарите удари и фондовите борси, чиито индекси тръгнаха надолу. На валутните пазари еврото се понижи до 1,3076 долара. У нас щатската валута поскъпна до близо 1,50 лв. за долар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай