Тристранката с подкрепа за схемата 60:40

Промени предвиждат държавата да поеме и дължимите от работодателите осигурителни вноски

Тристранката с подкрепа за схемата 60:40 | StandartNews.com

Участващите в Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) социални партньори подкрепиха принципно промените в схемата 60:40 за запазване на заетостта.

Промените предвиждат държавата да поеме и дължимите от работодателите осигурителни вноски.

Против проекта за промени в правителственото постановление все пак се обявиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България. От работодателската организация смятат постановлението за "сбъркано и вредно".

КНСБ и Конфедерация на труда "Подкрепа" също подкрепиха предложението за промени, но с уговорката, че смятат тази мярка за недостатъчна и която има нужда от спешно допълнение с работещи икономически мерки.

На заседанието на Тристранния съвет бе обсъдено увеличаването на възнаграждението на час нощен труд от сегашните 0,25 лв. на 0,15 на сто от минималната работна заплата, но не по-малко от един лев.

Предложението на правителството е това да влезе в сила от 1 януари догодина.

На проведеното заседание НСТС избра Пламен Димитров, президент на КНСБ, и Кирил Домусчиев, председател на КРИБ, за ротационни заместник-председатели на НСТС, съответно от организациите на работниците и служителите и на работодателите, за срок от една година, считано от днес, 13 април 2020 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай